Hassan Abdelghani na izložbi o Prvom svjetskom ratu

Fotografija Hassana Abdleghanija u projektu 'Polja crvenog maka'
Fotografija Hassana Abdleghanija u projektu 'Polja crvenog maka'

"Polja crvenog maka" naziv je međunarodne skupne fotografske izložbe koja će biti otvorena danas u Cankarjevom domu u Ljubljani. Tema izložbe je Veliki rat, odnosno refleksije Prvog svjetskog rata u suvremenoj fotografiji, a jedan od zastupljenih autora je i Puljanin Hassan Abdelghani. Tu su još i Anikó Bodor, Károly Sándor Áron, Antal Tarjáni i András Bozsó iz Mađarske, Lara Ciarabellini iz Italije, diSTRUKTURA iz Srbije, Peter Hebeisen iz Švicarske, Svätolpuk Mikyta, Martin Piaček i Pavel Maria Smejkal iz Slovačke, Radenko Milak iz Bosne i Hercegovine & Roman Uranjek iz Slovenije, Jonathan Olley iz Ujedinjenog kraljevstva, Borut Peterlin iz Slovenije, Darije Petković iz Hrvatske, Bonnell Robinson iz SAD-a i Vladimír Židlický iz Češke. Kustosi su Miha Colner i Dejan Sluga, a njima su pridruženi i Michaela Bosakova, Katarzyna Majak i Gabriella Uhl.

Bit će to premijera ovog projekta pa će tako u Foajeu I Cankarjevog doma biti predstavljeni radovi svih 18 fotografa koji će se moći razgledati do 15. studenog. Također će u Centru za suvremenu fotografiju Photon biti predstavljena izložba vezana uz početke zračne fotografije, a ti su počeci vezani i za Veliki rat. U četvrtak u 16 sati u Photonu će biti održan međunarodni simpozij, a izložba zračnih fotografija će biti otvorena u 20 sati.

Nakon ljubljanske premijere, izložba "Polja crvenog maka", a koja je dio većeg projekta, bit će predstavljena u još nekim srednjoeuropskim gradovima i to u Bratislavi, Budimpešti, Pragu, Slupsku i Beču. Otvorenja će biti upotpunjena međunarodnim simpozijima, dokumentarcima o Prvom svjetskom ratu iz raznih srednjoeuropskih država a za publiku će biti organizirana i vođenja kroz izložbu. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter