Haški optuženik Šešelj stigao iz Haaga u Beograd

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Haaški optuženik i predsjednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj doputovao je u srijedu oko 13.10 sati iz Amsterdama u Beograd, gdje su ga u zračnoj luci "Nikola Tesla" dočekali obitelj i nekoliko stotina pristaša i članova SRS, nakon što ga je haaški sud za ratne zločine (ICTY) pustio na privremenu slobodu zbog lošeg zdravstvenog stanja.

Šešelj se, unatoč ranijim najavama dužnosnika SRS, nije obratio novinarima već je odmah po slijetanju krenuo u sjedište SRS u Zemunu, uz gromke pozdrave pristaša koji su ga, naguravajući se, povremeno doslovce nosili kroz dolazni terminal zračne luke. Šešelj im je, nasmijan i vidno mršav, otpozdravljao, odlazeći u Zemun gde će u sjedištu stranke održati sastanak s čelnicima radikala koji su vodili stranku tijekom njegova boravka u Haagu.

Ispred sjedišta SRS u zgradi kapetanije u Zemunu okupilo se oko 1000-1500 ljudi čekajući da im se Šešelj obrati nakon sastanka. U sjedištu SRS Šešelju i gostima su priredili doček uz svinjsko pečenje i roštilj. Šešeljev dolazak izazvao je veliku pozornost medija i javnosti, a njegove su se pristaše počele okupljati u zračnoj luci već oko 11 sati, noseći stranačke zastave, majice i bedževe sa Šešeljevim likom, skandirajući "Vojo, Srbine" i "Vojo, vojvodo", pjevajući uz trubače "Sprem'te se, sprem'te četnici..." i uzvikujući uvrede na račun premijera Aleksandra Vučića i aktualne vlasti. Šešelj je po dolasku za list "Blic" izjavio kako se "raduje povratku" dodajući:

"Politika mi je prioritet, pa tek poslije liječenje. Imam dvije metastaze, no nije tako strašno kao što se misli".

Kazao je također kako se neće "rukovati s izdajicama", no da ne sprema nikakvu osvetu već da je osvetu bio najavio za slučaj da mu vlada dade jamstva mimo njegovih želja. Upadljivo je da Šešeljev dolazak nije praćen naročito pojačanim mjerama sigurnosti i brojnijim policijskim snagama. Šešelja su u zračnoj luci dočekale brojne domaće i inozemne novinarske ekipe. U prvim reakcijama predstavnika vlasti, ministar policije Nebojša Stefanović, potpredsjednik Srpske napredne stranke izjavio je da se ni na koji način neće baviti prošlošću i zanijekao tvrdnje radikala da će vlast na skupu, koji SRS planira u subotu u čast Šešeljava povratka, "isprovocirati incidente".

"Odbijam dopustiti da nas bilo tko uvuče u politički mulj i prošlost, tko god to bio, bio to Šešelj, (Nemanja) Šarović (SRS), ili bilo tko drugi iz Srpske radikalne stranke", rekao je Stefanović odgovarajući na pitanje novinara.

Šešelja su na put iz Haaga, kako prenose beogradski elektronički mediji, ispratili general Nebojša Pavković i nekadašnji vođa kninskih Srba Milan Martić. Njegov dolazak kući u prigradsko naselje Batajnicu očekuje se poslijepodne. Najstariji sin Vojislava Šešelja Nikola i unuk stigli su u kuću u Batajnicu, gdje susjedi najavljuju veliko okupljanje u glavnoj ulici kasnije tijekom popodneva. Šešelj svojim nekadašnjim najbližim suradnicima, danas šefu države Nikoliću, koji mu je i kum, te aktualnom premijeru Vučiću, ne može oprostiti što su odustali od velikosrpske politike Srpske radikalne stranke (SRS), odvojili iz te stranke frakciju koja je prerasla u danas vladajuću Srpsku naprednu stranku (SNS) i priklonili se politici eurointegracija. Aktualnu vladu u Beogradu koju vodi koalicija na čelu s Vučićevim i Nikolićevim naprednjacima, Vojislav Šešelj smatra izdajničkom, kao i sve prethodne od njegove dragovoljne predaje Den Haagu.

Šešeljevi radikali ostali su nakon raspada i zadnjih izbora izvanparlamentarna stranka. U Srpskoj naprednoj stranci tvrde kako u povratku vođe radikala "ne vide ništa loše", a šef zastupničke skupine SNS-a u srbijanskom parlamentu Zoran Babić kaže da se na političkom planu naprednjaci "nemaju zbog čega brinuti" jer misle da je Šešeljeva politika ostala u prošlosti. Vojislav Šešelj se dragovoljno predao Haaškom sudu u veljači 2003. godine, u pritvoru ICTY-ja boravio je duže od 11 i pol godina, ali mu presuda za zločine nije izrečena. Nakon suđenja koje je počelo krajem 2007. godine presuda je trebala biti izrečena 30. listopada 2013., ali je njeno donošenje odgođeno nakon što je Tribunal usvojio Šešeljev zahtjev za izuzeće suca Frederika Harhoffa zbog pristranosti. Od tada traje upoznavanje novog, senegalskog sudca Mandiaye Nianga s predmetom, a predsjednik suda Theodor Meron najavio je da će to potrajati do sredine 2015. godine kada bi trebalo početi vijećanje o presudi. Šešelj se u Srbiju vraća po odluci ICTY-ja da privremeno bude pušten na slobodu zbog lošeg zdravstvenog stanja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter