Hasanbegovićeva osveta Plenkoviću preko HAVC-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izvješća o upravnim nadzorima u Hrvatskom audiovizualnom centru, te nad radom Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci, provedenim u srpnju i kolovozu, objavljena u srijedu na mrežnim stranicama Ministarstva kulture, po riječima bivšeg ministra Zlatka Hasanbegovića, javno su dostupni dokumenti objavljeni posljednjeg dana njegova mandata jer je ocijenio kako je to u interesu javnosti.

»Ti su dokumenti objavljeni zbog interesa javnosti, s obzirom da ih ne mogu sutra objaviti«, izjavio Hasanbegović Hini.

Upravni nadzori provedeni su u srpnju nad HAVC-om i HNK-om Zagreb, te u kolovozu nad HNK-om Rijeka, a iako su svi dokumenti javno dostupni, oni se ne objavljuju automatski. Objavljeni su u srijedu nakon provedenog i završenog postupka u slučaju HAVC-a, dok su ostali dokumenti »u postupku«, pojasnio je.

Za objavu dokumenata postoji poseban interes, ustvrdio je Hasanbegović istaknuvši kako po Zakonu o dostupnosti informacija svatko zainteresiran može dobiti na uvid sve dokumente koji nisu klasificirani, a za navedene je dokumente postojao niz zahtjeva za uvid.

»(Razlog je) da se javno vidi što se, među ostalim, radilo«, kazao je.

Nakon provedenih postupaka, Ministarstvo je institucije obavijestilo o izrečenim mjerama na dio kojih su udovoljile, dok na dio nisu, a sve se ustanovljene nepravilnosti moraju ispraviti, napomenuo je Hasanbegović.

»To nisu osobni dokumenti, niti politički, već upravni dokumenti na podlozi kojih bilo koji sljedeći ministar nastavlja dalje raditi. Nisu ni tajni dokumenti, javno su dostupni i svatko može temeljem Zakona o pravu pristupa zatražiti uvid u njih«, dodao je istaknuvši kako se sve pojedinosti postupanja mogu saznati izravno od Pravne službe ministarstva.

Zrinka Jonjić iz Pravne službe ministarstva potvrdila je kako je postupak vezan uz HAVC završen, dok su ostali postupci u tijeku, te se čekaju tražena očitovanja, nakon čega slijede zaključci nadzora. Ovisno o tim zaključcima postupak se upućuje na daljnje postupanje Ministarstvu financija, traži se proračunski nadzor ili se eventualno pokreće prekršajni postupak.

»Izvješća o provedenom upravnom nadzoru ne objavljuju se automatski. HAVC je završen i proslijeđen u daljnju proceduru, pa su zato objavljeni zaključci nadzora, dok su dva postupka nad kazalištima u tijeku. Čekamo njihovo očitovanje i dostavu dokumentacije da bi onda napravili zaključke nadzora«, pojasnila je.

Ministarstvo je u međuvremenu reagiralo i priopćenjem.

»Povodom objavljivanja netočnih informacija u pojedinim medijima oko vremena objave dokumenata na mrežnim stranicama Ministarstva o provedbi nadzora nad zakonitošću rada Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, a u svrhu informiranja javnosti, pod naslovom Upravni nadzori Ministarstva kulture, http://www.min-kulture.hr/default.aspx?id=16994, Ministarstvo kulture obavještava da su navedeni dokumenti objavljeni dana 19. listopada 2016. godine u 11,20 sati, što se može naknadno utvrditi pregledom u CMS sustav Ministarstva«, stoji u priopćenju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter