Hasanbegović slučaj nazvao političkom manipulacijom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović rekao je u četvrtak da ustaški zločini predstavljaju najveće moralno posrnuće u povijesti hrvatskog naroda te "političkom manipulacijom" nazvao "selektivno korištenje periferne izjave izvađene iz konteksta" prije više od dvadeset godina iz njegovog mladenačkog i studentskog razdoblja.

"Nikada nisam bio apologet bilo kojeg zločinačkog režima, bez obzira bio to ustaški režim ili komunistički režim. Iz svojih javnih jastupa i radova jasno sam isticao da su ustaški zločini opterećeni ne samo hipotekom poraza već da predstavljaju najveće moralno posrnuće u povijesti hrvatskog naroda čija sjena i zloduh još do danas stoji nad hrvatskim narodom. Protivnik sam svakoga totalitarizma", rekao je Hasanbegović na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade.

Konferencija je uslijedila dan nakon što je u glasilo Srpskog narodnog vijeća (SNV) objavilo Hasanbegovićevu fotografiju s kapom nalik ustaškoj te da je u časopisu "Nezavisna Država Hrvatska", glasilu Hrvatskog oslobodilačkog pokreta,  pisao članke o ustašama kao herojima i mučenicima, čije je preslike i objavilo.

Hasanbegović je na to reagirao  sinoć priopćenjem u kojem je naveo kako je riječ o manipulaciji i podvali, a danas je kratko kazao da tome nema više što dodati.

Poručio je da je protivnik svakog totalitarizma, i fašističkoga i komunističkoga te da pripada stranci i Vladi koje jasno stoje "na zasadama demokratskog antifašizma, antikominizma i antitotalitarizma“ i predane su demokratskim vrijednostima i parlamentarnoj vladavini.

"Koristiti selektivno potpuno periferne izjave izvađene iz konteksta prije više od dvadeset godina iz mog mladenačkog i studentskog razdoblja predstavlja najobičniju političku manipulaciju. Kao znanstvenik i povjesničar afirmirao sam se u javnom životu", ustvrdio je Hasanbegović nakon obraćanja novinarima poslije kojeg nije želio odgovarati na novinarska pitanja.

Moji radovi, dodao je, prošli su znanstvenu verifikaciju najvećih historiografskih autoriteta koji se ni na koji način ne mogu dovesti u vezu s apologijom bilo kojeg zločinačkog režima. "Dapače, mislim da se moje ministarsko djelovanje treba suditi po mojem radu, a ne preko selektivne manipulacije činjenica iz davne prošlosti. Savjest mi je čista u ljudskom, moralnom, građanskom i političkom smislu", kazao je.

Poručio je i da je spreman razgovarati o svim detaljima "u mirnom ozračju, u intelektualnoj raspravi, a ne u ozračju linča i javnog progona koji", kaže, u njegovm slučaju nažalost poprima i elemente "stanovitoga ludila".

Ministar nakon svog obraćanja nije odgovarao na novinarska pitanja, ali je po izlasku iz Banskih dvora novinarima koji su ga dočekali ispred zgrade Vlade ipak izrekao nekoliko rečenica. Na upite o časopisu "Nezavisna Država Hrvatska" Hrvatskog oslobodilačkog pokreta, u kojem su objavljivani tekstovi potpisani s njegovim imenom, poručio da prelistaju sve broje tog časopisa i "pokušaju naći bilo kakvu njegovu suradnju".

Na pitanje je li on pisao tekst u kojem kaže da su ustaše heroji, mučenici i šehidi, što je potpisano njegovim imenom i prezimenom, ministar je odgovorio da "to nije autorski tekst".

Časopis "Novosti" su objavile fotografiju uz koju navode da se Hasanbegović fotografirao s ustaškom kapom 1996. godine te da je u časopisu "Nezavisna Država Hrvatska", glasilu Hrvatskog oslobodilačkog pokreta, pisao članke o ustašama kao herojima i mučenicima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter