Hasanbegović o fotografiji u "Novostima": Još jedna u nizu podvala

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović insinuacijom, provokacijom i još jednom u nizu podvala kojom ga se želi diskreditirati nazvao je u srijedu objavu fotografije u "Novostima", glasilu Srpskog narodnog vijeća (SNV), koje navodi da je na njoj Hasanbegović s ustaškom kapom na glavi.

"Ovo je još jedna u nizu podvala i provokacija kojima me se želi ljudski i moralno diskreditirati te politički likvidirati", stoji u odgovoru ministra Hasanbegovića na upit Hine da komentira spornu fotografiju i tekst pod naslovom "Točka na U" objavljen na internetskoj stranici tjednika "Novosti".

"Fotografija objavljena u tjedniku 'Novosti', glasilu Srpskog narodnog vijeća, na kojoj je i laiku vidljiva naknadna intervencija, nije snimljena 1996. već 1993. na splitskoj Rivi i manifestaciji 9. bojne HOS-a, postrojbe u sastavu 4. gardijske brigade Hrvatske vojske. Na slici prepoznajem dvojicu pripadnika te postrojbe i dijelove njihove službene odore", navodi ministar.

Podsjeća da je riječ o postrojbi čijim su poginulim pripadnicima prije nekog vremena Grad Split i gradonačelnik Ivo Baldasar otkrili spomenik. "Sve ostalo su insinuacije koje nemam namjeru komentirati", poručuje Hasanbegović.

Iz Vlade je Hini, na upit o spornoj fotografiji i tekstu, rečeno da "neprovjerene informacije ne komentiraju".

"Novosti" uz objavu fotografije navode, među inim, da se Hasanbegović  fotografirao s ustaškom kapom 1996. godine te da je u časopisu "Nezavisna Država Hrvatska", glasilu Hrvatskog oslobodilačkog pokreta,  pisao članke o ustašama kao herojima i mučenicima.

Glavni urednik "Novosti" Ivica Đikić je Hini, upitan za komentar izjave ministra Hasanbegovića, kazao kako se uvidom u časopis "Nezavisna Država Hrvatska" u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) lako može provjeriti je li netko naknadno intervenirao na fotografiji. "U NSK je časopis i u njemu je fotografija. Pa procijenite jesmo li intervenirali", rekao je.

Ne zna kada je fotografija snimljena, ali objavljena je u časopisu 1996. godine, kaže Đikić te dodaje da Hasanbegović na glavi ima ustašku kapu. "Ne tvrdim da je na kapi slovo 'U', već da je ustaška kapa. Mislim da je 'U', ali to se ne vidi na fotografiji. Mi nigdje ne tvrdimo da je na kapi slovo 'U', ali u to opravdano sumnjamo i kapa je ustaška", ustvrdio je te najavio da će "Novosti" vrlo skoro objaviti integralne tekstove koje je Hasanbegović objavljivao u časopisu "Nezavisna Država Hrvatska".

 

SDP: ako je fotografija autentična, Hasanbegović mora snositi posljedice

Socijaldemokratska partija Hrvatske (SDP) objavila je da, ako je autentična fotografija ministra kulture Zlatka Hasanbegovića koju su objavile Novosti i ako je pisao tekstove koje spominju, on mora snositi posljedice i premijer mora reagirati, a potpredsjednik stranke Zlatko Komadina smatra da ministra Hasanbegovića hitno treba smijeniti.

"Ako je ovo što prenose Novosti istina, skandalozno je i nedopustivo da u današnjoj suvremenoj Hrvatskoj koja je zajedno s Europom nastala na temeljima antifašizma, u Vladi RH sjedi ministar koji veliča zločin! Da bi zaštitili ugled Hrvatske u svijetu i pokušali umanjiti ogromnu štetu koju je HDZ nanio sa svojim ministrom kulture, prvo što u ovom trenutku treba učiniti jest hitna smjena čovjeka koji ne poštuje temelje hrvatske državnosti", objavio je Zlatko Komadina na facebooku.

"Ministar kulture Hasanbegović je dužan javnosti objasniti je li fotografija koje su objavile Novosti, autentična i je li doista pisao spomenute tekstove. Ukoliko su predmetne fotografije i tekstovi autentični, tada ministar mora snositi posljedice i premijer mora reagirati", piše u SDP-ovim objavama na društvenim mrežama.

"Ako su fotke autentične, zbog ugleda RH u očima vlastitih građana, a onda i međunarodne zajednice, Hasanbegović mora otići", objavio je Bojan Glavašević na SDP-ovu twitteru.

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović je insinuacijom, provokacijom i još jednom u nizu podvala kojom ga se želi diskreditirati nazvao objavu fotografije u "Novostima", glasilu Srpskog narodnog vijeća (SNV), koje navodi da je na njoj Hasanbegović s ustaškom kapom na glavi.

"Novosti" su objavile fotografiju uz koju navode da se Hasanbegović  fotografirao s ustaškom kapom 1996. godine te da je u časopisu "Nezavisna Država Hrvatska", glasilu Hrvatskog oslobodilačkog pokreta,  pisao članke o ustašama kao herojima i mučenicima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter