Harvardska knjiga ipak nije uvezana u ljudsku kožu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Znanstvenici su dokazali da knjiga iz 17. stoljeća u vlasništvu pravnog fakulteta Harvarda ipak nije uvezana u ljudsku kožu, kao što se sumnjalo.

Španjolska pravna knjiga objavljena 1605.-1606. ima dopisan tekst koji spominje čovjeka kojemu su "živome kožu oderali", ali analiza devet uzoraka korica i ljepila pokazala je da je riječ o janjećoj koži, izjavila je u petak Karen Beck iz harvardske knjižnice.

Harvardski konzervatori koji su proveli analizu služili su se tehnikom identifikacije bjelančevina i uzorke usporedili s drugim vrstama uveza. Pokazalo se da ljepilo sadrži kolagen goveda i svinje.

Kustosi, dermatolozi i drugi stručnjaci godinama analiziraju tu knjigu jer na posljednjoj stranci stoji sugestivan tekst: "Uvez ove knjige sve je što je preostalo od moga dragog prijatelja Jonasa Wrighta kojemu su Wavume živomu kožu oderali četvrtoga dana kolovoza 1632. Kralj Mbesa dao mi je tu knjigu, jedino što je jadni Jonas posjedovao, zajedno s velikim komadom njegove kože za uvez. Počivao u miru". (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter