Hartmann se ne boji uhicenja u Hrvatskoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novinarka i bivša glasnogovornica haaškoga tužiteljstva Florence Hartmann koju je Haaški sud osudio na sedam dana zatvora zbog nepoštivanja Haaškog suda stigla je u petak u zagrebacku zracnu luku radi dodjele nagrade Hrvatskog helsinškog odbora. Docekao ju je predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Cicak.

Na upit novinara bojili se uhicenja, odgovorila je da se u Hrvatskoj ne boji. Na upit što joj znaci HHO-ova nagrada za životno djelo"Petar Mrkalj", koja bi joj trebala biti dodijeljena u Novinarskom domu u Zagrebu, odgovorila je da nije slobodna i da ne zna kako ce joj završiti dan. Kazala je da nije bilo nikakvih problema pri dolasku.

Glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec ranije je izjavio da u Hrvatskoj ne postoji nikakav uhidbeni nalog protiv Hartmann.

Haaški je sud polovicom studenoga izdao nalog za uhicenje negdašnje Florence Hartmann koja je zbog nepoštivanja suda bila novcano kažnjena sa 7.000 eura, ali tu kaznu nije platila pa je pretvorena u zatvorsku.

Francuska novinarka, koja je od 2000. do 2006. bila glasnogovornica tadašnje glavne tužiteljice Carle del Ponte, osudena je 2009. za nepoštivanje suda jer je objavila dvije povjerljive sudske odluke iz procesa protiv bivšega srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševica. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter