Hartmann Bildtu: Zašto si došao u Sarajevo?!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novinarka i bivša glasnogovornica tužiteljstva Medunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Florance Hartmann u petak se u Sarajevu verbalno sukobila sa švedskim ministrom vanjskih poslova Carlom Bildtom optužujuci ga da je tijekom rata u Bosni i Hercegovini branio Slobodana Miloševica.

- Zašto je došao danas ovdje, a ništa nije ucinio kada je to mogao, nego je samo govorio da je (Slobodan) Miloševic dobar covjek, uspjela je izgovoriti u kamere Hartmann nakon kraceg naguravanja s Bildtom i njegovim osiguranjem u sarajevskoj Titovoj ulici.

Dodala je da Bildt kao utjecajan politicar svojedobno ništa nije ucinio da se prekine opsada Sarajeva i stoga mu u njemu danas nije niti mjesto. "Ja sam slobodna gradanka iz Europe i imam mu pravo to kazati", izjavila je Hartmann.



I poznati britanski novinar Ed Vulliamy je kazao da je sasvim jasno da je medunarodna zajednice, ciji je predstavnik bio i Bildt, u najmanju ruku tolerirala tri godine masakriranja Sarajeva. "Jedini nacin na koji oni danas mogu biti ovdje jest da se iskreno ispricaju, ali ne vjerujem da to namjeravaju", kazao je Vulliamy.

Hartman, Vulliamy i šef švedske diplomacije su medu brojnim gostima koji borave u Sarajevu na obilježavanju dvadesete obljetnice pocetka opsade tog grada u ratu od 1992. do 1995. godine.

Hartmann i britanski novinar Ed Vulliamy, koji je tijekom rata u BiH medu prvima pisao o srpskim koncentracijskim logorima, slucajno su naišli na Bildta koji je s pratnjom obilazio glavnu sarajevsku prometnicu na kojoj je postavljeno više od 11 tisuca praznih stolaca u znak sjecanja na gradane ubijene tijekom opsade.

Bildt na optužbe Hartmann nije reagirao izmaknuvši se izvan njena dosega.




Dodik prosvjedovao zbog obilježavanja opsade Sarajeva

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je prosvjed ministru vanjskih poslova BiH Zlatku Lagumdžiji zbog toga što ce u petak navecer organizirati prijem za diplomatski zbor i sve goste iz inozemstva koji su doputovali u Sarajevo povodom obilježavanja dvadesete obljetnice pocetka opsade toga grada.

Dodik takav Lagumdžijin potez smatra apsolutno neprihvatljivim, a najveci mu je problem što Lagumdžija svoju namjeru nije usuglasio sa svim stranama u BiH.

- Ovim postupkom ponovno ste potvrdili moja stalna upozorenja u kojima navodim da predstavnici bošnjackog naroda ovakvom jednostranom politikom ne žele graditi zajednicku BiH, naveo je Dodik u pismu Lagumdžiji.

Prosvjedovala je i glavna oporbena stranka u BiH, Srpska demokratska stranka (SDS), koja sjecanje na žrtve opsade glavnog grada BiH naziva "ratno-propagandnim performansom". Predsjednik SDS-a Mladen Bosic u priopcenju je Lagumdžiju optužio da organiziranjem spomenutog primanja pokušava voditi iskljucivo bošnjacku politiku.

Bosic je zatražio i da srpski clan Predsjedništva BiH Nebojša Radmanovic odmah reagira na Lagumdžijin postupak.

Kljucni elektronicki i pisani mediji u RS u petak su ili ignorirali obilježavanje pocetka opsade Sarajeva ili su 6. travnja opisali kao "dan kada je poceo progon Srba iz Sarajeva i najvece etnicko cišcenje u Europi nakon Drugog svjetskog rata", kako je to ucinila entitetska radio-televizija (RTRS) na svojoj internetskoj stranici.


Podijeli: Facebook Twiter