Hartera bljesnula punim sjajem

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako uskracen za nastup nove zvijezde s britanske scene, grupe Klaxons, peti Hartera festival ipak je poceo u velikom stilu - najezdom mladih koji su u bivšu Tvornicu papira stigli privuceni impresivnom listom izvodaca i njezinim jedinstvenim ambijentom. Istinski festivalski ugodaj koji je golemo tvornicko zdanje smješteno gotovo u samom središtu Rijeke odmah preplavio, u isto ga je vrijeme ponovo ucinio «živim». Jer, Hartera je doista, u svom ovogodišnjem izdanju, bljesnula u punom sjaju. Glazba posve razlicitih žanrova prolamala se s tri pozornice Hartere, ponudivši u kanjonu Rjecine nesvakidašnju festivalsku sliku.
Najposjecenija ocekivano je bila hala Marganovo na cijem su se glavnom stageu, nakon atraktivnog projekta «Hrvati i Švedani» i slovenskih rock ska reggae punkera Elvis Jackson, redali headlineri te energicnom svirkom iz minute u minutu stvarali sve bolju, užareniju, potpuno euforicnu atmosferu.

Bilo je tako i za nastupa domacina rijeckog festivala, uvijek rado videnog Leta 3, koji je igrom slucaja, a umjesto Klaxonsa, dobio festivalski prime-time. Letovci su, kako to i inace biva, priredili odlican nastup, redali hit za hitom i još jednom potvrdili da su majstori svirke uživo.

Ludo je bilo i u drugom, elektronickom dijelu programa koji je tvrdim electrom otvorio izvrstan Britanac Alex Metric. Set «glazbenih revolucionara», Simian Mobile Disca, potvrdio je zatim zbog cega ovaj simpa dvojac krasi titula trenutno najtraženijeg britanskog producentskog i remikserskog DJ tima, no pojava velikog Sashe sasvim je jasno oznacila pocetak urnebesnog, pravog hedonistickog partijanja kojim «upravlja» jedna od najvecih glazbenih zvijezda današnjice.

Veseli stage i ove je godine bio i više no veseo jer bendovi, pocevši s pobjednikom natjecaja «Oderi na Harteri» Ivanom Vragolovichem i beogradskom neo-punk atrakcijom Repetitor, svoje su nastupe na maloj pozornici Hartere shvatili više no ozbiljno. Slijedili su rijeckoj publici itekako dobro znani Mandrili, dok su za freestyle hip-hop bili zaduženi Kandžija i Diyala. No, vesela pozornica iza ponoci je slobodno mogla promijeniti ime u nagužvana jer kad su se na stage popeli decki i cura iz One Piece Puzzlea i žestoko odsvirali stvari s prvijenca «13 zlatnih hitova» nitko nije mogao ni unutra, ni van. Zabavu je nastavila beogradska Neocekivana sila koja je zasigurno odmah «riješila stvar», a prvu vecer «veselja» zakljucio je žestoki techno Matta, Fyuza i nenadmašnog Ogija.

Ipak, iako ga nisu krasila etablirana inozemna, odnosno velika domaca glazbena imena, vrijedi naglasiti kako je novi, treci festivalski stage, Hartera hotel, vjerojatno i najveci hit petog izdanja rijeckog glazbenog dogadaja. Atraktivan prostor u kojemu se glazbena prica spaja s vizualnom, doista je pravi užitak za sva osjetila.


Podijeli: Facebook Twiter