Harmonikaška tradicija odoljela ljetnoj vrućini

Mladi korenjaki iz Celja zagrijali su žminjsku publiku, a na kraju zasvirali i za ples
Mladi korenjaki iz Celja zagrijali su žminjsku publiku, a na kraju zasvirali i za ples

Bolje da se zatare selo nego tradicija, kaže stara poslovica, a žminjski susret samoukih harmonikaša svih uzrasta i glazbenih profila, nazvan "Armonike zad Kaštela", manifestacija je s tradicijom dugom 22 godine. Ljetna vrućina vjerojatno je bila razlog nešto smanjenom odazivu izvođača u odnosu na očekivane i prijašnjih godina uobičajene brojke, no dvadesetak harmonikaša, iz cijele Istre, pa i iz susjedne Slovenije, nije dozvolilo da se tradicija zatare.

Kao na svadbi

Veselo i s entuzijazmom okupili su se na placi "zad Kaštela" i zabavili publiku svirkom kakva se inače čuje na svadbama, pučkim feštama, samnjima, ili kadgod se dobro društvo nađe na okupu i u dobrom raspoloženju. Uz desetke verzija popularnih polki i valcera, mogla se čuti i poneka umjetnički ambicioznija izvedba, pa i poneki evergreen u prigodnom "fešnom" ili plesnom aranžmanu.

Sviračima i publici dobrodošlicu je zaželio zamjenik žminjskog načelnika Alen Damijanić, koji je tijekom programa nekolicini svirača uručio i nagrade (sasvim prigodno, bili su to bukaleta i boca vina) za jubilarni nastup. Za deseti nastup na žminjskom harmonikaškom susretu tako su nagrađeni Luciano Kliman i Slavko Vitez, a za petnaesti Silvano Antolović. Rekorder žminjskog susreta, koji ovdje redovno nastupa od početka, sve 22 godine, je 89-godišnji Žminjac Anton Križanac, poznati svirač po svadbama i feštama. Uoči svog nastupa prisjetio se kako je prvu harmoniku kupio još daleke 1947. godine, a drugu, kupljenu dvije godine kasnije, još i danas povremeno svira.

Veseli Slovenci

Sasvim drugačiju priču je na žminjsku pozornicu donio njegov skoro pa vršnjak, Ivan Vitasović iz Pule, rodom iz Kacane kraj Vodnjana, koji ima 87 godina ali je harmoniku počeo svirati tek prije dvije godine.

Redali su se tako na pozornici "zad Kaštela" svirači sa Žminjštine, Barbanštine, Pazinštine, Labinštine, iz Sežane je stigao jubilarac Slavko Vitez, a iz Celja "oberkrajnerski" sastav Mladi korenjaki. Veseli Slovenci su na samom početku žminjske smotre malo zagrijali publiku, a nakon službenog dijela programa zasvirali su i za ples. (Zapisao i snimio Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter