Harmonikašice osvojile prestižne nagrade u Grazu

(J. PREKALJ)
(J. PREKALJ)

Harmonikašice Umjetničke škole Poreč osvojile su pet prestižnih prvih nagrada u Grazu, na nedavno održanom 3. Međunarodnom festivalu harmonike "Akkordeonfest". Kao jedine predstavnice Hrvatske, mlade glazbenice natjecale su se u različitim kategorijama te i ovaj put pobijedile osvojivši pet prvih nagrada i dva pehara za laureate kategorije. Na kraju su svirale na svečanom koncertu pobjednika.

Natjecanje se odvijalo u raznim disciplinama: solisti i komorni ansambli, podijeljeni po kategorijama i dobnim skupinama. Ovogodišnji natjecatelji predstavljali su Rumunjsku, Austriju, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Hrvatsku. U Baby kategoriji (natjecatelji rođeni 2008. godine i mlađi), Lena Pelajić osvojila je prvu nagradu, prvo mjesto, pehar i diplomu natjecanja. Ovo joj je prvo natjecanje kojeg je okrunila i nastupom na svečanom koncertu pobjednika natjecanja. U 1. kategoriji (natjecatelji rođeni 2006. i mlađi), Riccarda Labinac dobila je prvu nagradu, prvo mjesto, diplomu natjecanja i pokal natjecanja i također svirala na koncertu pobjednika. U istoj je kategoriji Vita Blažević zaslužila prvu nagradu i drugo mjesto, te diplomu natjecanja. U 2. kategoriji (natjecatelji rođeni 2004. i mlađi), učenica Antonela Glavić osvojila je prvu nagradu, drugo mjesto i diplomu natjecanja. Prvu nagradu i diplomu u istoj je kategoriji zaslužila i Vita Đidara.

Njihovi mentori koji su ih ponovno odlično pripremili za natjecanje su Ana Šterpin Zagoranski, Vilijana Šugar, Paolo Peruško i Anamarija Lovrečić. Iz Umjetničke škole su istaknuli da su ponosni što je prof. savjetnica Šterpin Zagoranski bila članica prosudbene komisije pored eminentnih glazbenika i pedagoga Markusa Waidachera (Austrija), Yevgenija Kobyakova (Austrija), Dragane Mladenović (Srbija) i Slaviše Perića (Bosna i Hercegovina). (T. K.)


Podijeli: Facebook Twiter