Harmonikaši i prijatelji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zvuci valcera i polke, na zrenjsku su visoravan, na 468 metara nadmorske visine, sedamnaestu godinu zaredom privukli cetrdesetak sviraca harmonike i pratecih glazbala iz Istre, Slovenskog primorja, Trsta i okolice te rekordnih, nekoliko tisuca poklonika tradicijske glazbe. Medunarodni susret harmonikaša pokazao je da humanost ne poznaje granice. Mnogi su se posjetitelji iz hrvatskog, slovenskog i talijanskog dijela Istre mašili za novcanik i izdvojili humanitarni prilog za teško bolesnu Dinu Križman iz Šegari kojoj je hitno potrebna transplantacija pluca.

Cak sedamdeset domacica sa citavog oprtaljskog podrucja pripremilo je kolace koji su se upakirani u 335 kutija dijelili svima koji su dali prilog. Medari Svetozar Jankovic iz Livada, Mirjan Vižintin iz Svetog Ivana i Dario Vežnaver iz Škofi za akciju su poklonili med, Buzetska pivovara donirala je pivo, a tvrtka Zigante tartufi pripremila je fuže sa tartufima. Za Dinu je u Zrenju sakupljeno preko 20.000 kuna.

Zrenjski susret vec tradicionalno okuplja veliki broj slovenskih harmonikaša iz pogranicnog podrucja, pa su tako, nakon uvodnog nastupa grupe «Briškola» iz Smilovici kod Momjana, ohrabreni podrškom voditelja Marija Battifiace, medu prvima zasvirali Marko Stepancic iz Pregare i Slavko Ivancic iz Kopra. U Zrenju su nastupili i harmonikaši Boris Matijašic i Stojan Bubola iz Matelici kod Kucibrega, a boje domacina branio je jedan od starijih harmonikaša susreta, Mario Vranjac iz Hrastici kod Oprtlja. Simpatije publike drugu godinu za redom pridobio je i Slobodan Tošic iz okolice Beograda koji je u Zrenju nastupio na nagovor punice iz Volpije kod Buja.

Tradicionalna glazbena manifestacija, u povodu blagdana sv. Bartola, rekao je nacelnik Aleksander Krt, nije samo susret harmonikaša, vec i susret svih prijatelja i ljudi koji vole domaci glazbeni izricaj. Susret u Zrenju prva je manifestacija pokrenuta nakon ustrojavanja oprtaljske opcine.

 


Podijeli: Facebook Twiter