Harmonika nije narodnjacki instrument!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Razbijajuci predrasudu da je harmonika narodnjacki instrument, zasluženi ovogodišnji laureati, dobitnici Kupa grada Pule i Velikog prijelaznog pokala grada Pule, Akademski harmonikaški orkestar "Ivan Goran Kovacic" iz Zagreba, u pulskom su Domu hrvatskih branitelja oduševili publiku - sugestivnom izvedbom skladbe Damira Bužlete "Tango Aurora" te lepršavom izvedbom "How deep is your love" velikih Bee Geesa, pod ravnanjem nadahnute Gordane Šuštic. Time je svecano zatvoren 37. medunarodni susret harmonikaša.

Završilo je tako cetverodnevno glazbeno i prijateljsko druženje više od 400 harmonikaša od Finske, Rusije i Poljske do Slovacke, Ceške, Italije, Slovenije i Hrvatske, kao i 25 uglednih pedagoga i skladatelja iz cijele Europe koji su ocjenjivali njihove zahtjevne nastupe.



Glavna osoba susreta, predsjednica Strucnog odbora, skladateljica i pedagoginja ?eni Dekleva-Radakovic rekla je da je program ovogodišnje manifestacije odisao svježinom i raznolikošcu. "Slušali smo skladbe sa starim i novim tehnikama te skladbe raznih stilova", kazala je ona. Pokale je dobitnicima urucila pulska dogradonacelnica Vera Radolovic.

Hrvoje Štimac, student druge godine studija klasicne harmonike na pulskom Odjelu za glazbu Sveucilišta Jurja Dobrile, je dobitnik nagrade Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog skladatelja.

Najbolji solist u najstarijoj kategoriji, iznad 19 godina je Aleksey Sokolov iz Rusije, a 18-godišnji Ceh Milan Rehak s praškog konzervatorija, dobitnik Kupa grada Pule kao najbolji solist .

Timotej Rešetic, 13-godišnji Slovenac iz Novog Mesta, je najbolji solist u kategoriji do 15 godina.

Svi glavni laureati su, osim nagrade i pokala, dobili i novcane nagrade, ciji su se iznosi ove ipak krizne godine kretali izmedu 200 i 1.500 eura. (Z.ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter