Harmonika nece fermati

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na cetvrtom susretu «Labinjonski armonikaši» u ispunjenoj dvorani raškog RKUD-a «Rudar» sinoc je nastupilo 30-ak glazbenika, samoukih i školovanih, a pokoji promašeni ton oprošten je vec na ulazu, s obzirom na to da je pogodena ona najvažnija, humanitarna nota - prikupljali su se, naime, prilozi za lijecenje raške djece Sare Britvarevic i Lukasa Teršeka.

Medu dijatonske i kromaticne «kraljice veceri» ugurale su se jedna trieština, organic, gitara i truba. Kako je primijetio jedan od gostujucih sviraca, Mario Kontošic iz Orihi, najviše je razveselio nastup najmladih, polaznika labinske Osnovne glazbene škole Matka Brajše Rašana. Ana Verbanac, Adriana Miletic i Karla Gabrovšek nagradene su burnim pljeskom za izvedbu «Reginella campagnola», a uvjerljivošcu i radošcu muziciranja oduševio je glazbeno vec stasali mladic Endi Miletic iz Vineža.



"Dok nan je takovih mladih ki gredu napred, harmonika nece fermati. Pježa mi se spontanost uve priredbe. Vrži slobodno da je bilo anke kvalitetnih muzicara", podijelio je s nama impresije barba Mario, inace stalni sudionik susreta trieštinki u Rocu i organica u Gracišcu. U Rašu su ga, kaže, «potegnuli» kolege iz Draguzeti, Romano Bacac i Zdenko Osip.

U godini obilježavanja 60. obljetnice RKUD-a «Rudar», organizatora susreta, Josip Knapic - predsjednik društva i nacelnik raške opcine - izdvojio je doprinos Piera Faragune, koji se predstavio sa svojim unucima Darenom i Donatom Gnjatovic. Faraguna je rodom iz Raše, gdje je bio jedan od osnivaca sastava Zoro, clan legendarnih Peona te folkloraš u RKUD-u.


Podijeli: Facebook Twiter