Harmonika je moj instrument

Dimitrije Knežević iz Nikšića: Sjajno mi je u Puli (Z. ANGELESKI)
Dimitrije Knežević iz Nikšića: Sjajno mi je u Puli (Z. ANGELESKI)

"Tri godine sviram harmoniku. Od početka sviram klasičnu glazbu. Volim harmoniku, svirali su je moja mama i teta. To je moj instrument. Prvi put sam u Puli i super mi je ovdje", rekao nam je mladi desetogodišnji crnogorski harmonikaš Dimitrije Knežević u društvu svoje mentorice Vesne Šarac, tik uoči svog dobrog nastupa prvog natjecateljskog dana jubilarnog 40. međunarodnog susreta harmonikaša u pulskom Domu hrvatskih branitelja, na kojemu do subote sudjeluje više od 500 mladih harmonikaša - glazbenih talenata, pedagoga, dirigenata, koncertista i skladatelja iz 19 zemalja, od Hrvatske i Slovenije do Poljske, Litve, Finske pa i daleke Kine.

Neizbježna trema

Mali i hrabri Dimitrije u svom je petominutnom nastupu temperamentno i, za svoje godine, suvereno (uz tek jednu minornu greškicu) izveo suitu "Dječje slike" te "Zabavnu šetnju" U. Jutile te Derbenkove "Jesenje maštarije". Nešto ranije se njegov vršnjak Šime Mateljak iz Makarske hrabro nosio s repertoarom: Blinova "Pjesma", Cimarosova "Sonata in Sol maggiore" i Taševa "Ponoć", a u potonjoj je vješto dopunjavao izvedbu ritmičkim udarcima ruke po harmonici.

Kakogod su se i stariji izvođači manje ili više uspješno nosili s neizbježnom tremom, čak i neovisno o uvježbanosti, čini se da je ipak najteže najmlađima koji u Puli iskušavaju teret prvog javnog nastupa pred žirijem i publikom.

Uspješni izvođači

Izmjenjujući se u crvenoj, zelenoj i velikoj dvorani, te je "muke" jučer, ne bez naknadnih suza pojedinih izvođača zbog manjih grešaka, uspješno prebrodilo devetoro najmlađih u "Baby" kategoriji (do 9 godina), njih 26-ero u A kategoriji (do 11 godina), 36 u B kategoriji (mlađi od 13) te 24 u C kategoriji (mlađi od 15 godina).

Prvi se put ova značajna manifestacija održala 1964. godine, (od 1983. do 2008. održavala se svake dvije godine); njen je idejni pokretač bio Stanko Mihovilić, uz niz drugih profesora koji su kroz više od 50 godina pridonijeli tradiciji i afirmirali harmoniku i Pulu na harmonikaškoj karti svijeta. (Zoran ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter