Harmonija eksplozija raketa u zraku

Zorana Mavričić Korošec (M. MIJOŠEK)
Zorana Mavričić Korošec (M. MIJOŠEK)

Prvi Međunarodni festival vatrometa koji se u večernjim terminima u petak i subotu održavao odmah nakon održanih turnira Swatch BeachVolleyball Majora u porečkoj uvali Peškera, privukao je na tisuće posjetitelja, a vatrene kugle na moru i zraku oduševile su sve koji su taj jedinstveni događaj pogledali.

U petak je vatrometni spektakl izvodila ponajbolja talijanska grupacija s timom od 30 iskusnih profesionalaca, dok je u subotu izvođenje bilo povjereno najboljoj njemačkoj ekipi, s isto toliko vrhunskih stručnjaka.

Prekrasne figure

Harmonija eksplozija raketa u zraku bila je popraćeno poznatim melodijama isto tako poznatih filmova, pa se dinamika eksplozija bazirala i odlično ukomponirala s glazbom, a majstori raketaši izvoditi prekrasne figure različitih boja i oblika. Na gotovo deset velikih pontona postavljenih na moru, rakete su letjele u horizontalnom rasponu od gotovo 300 metara, a figure koje su se ocrtavale na nebu bile su na 200 do 250 metara visine osvjetljavajući čitavu Peškeru. Svake sekunde bilo je ispaljeno od osam do deset velikih raketa, ukupno njih čak osam tisuća, a svakim ispaljenim hitcem prisutni su posjetitelji uzdisali, oduševljeno uzvikivali, snimali i fotografirali. Kada je sugestivni doživljaj nakon 13 minuta završio, mnogi su u nadi i dalje očekivali ne bi li se na nebu pojavila bar još neka vatrena kugla.

Festival vatrometa održavat će se u Poreču jednom godišnje, a zamišljen je kao manifestacija koja će objediniti posebne događaje, od tematskih večeri i cocktail showa do vertikalne degustacije posebnih vina, s umjetničkim performansima i muzičkim programima uz nastupe DJ-eva, rekao je direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević.

Ove godine festival vatrometa prirodno se nadovezao na najznačajniji sportski događaj odbojke na pijesku. Ukoliko bude prepoznatljiv, festival će se možda organizirati i samostalno s time da ima sve karakteristike top-događaja i postane dio paket-aranžmana s uključenim noćenjima, kaže Ivošević. Prvi spektakl koji je definitivno oduševio mnoge, financirali su Turističke zajednica Istarske županije, Grad Poreč i TZ Grada Poreča, uz suradnju turističkih kompanija Valamar i Plave Lagune, a koštao je oko 300 tisuća kuna. (I. GRGAT)



Podijeli: Facebook Twiter