Harkiv: Proruski aktivisti pripremaju referendum

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Napetost je dodatno porasla u petak na istoku Ukrajine pošto su proruski aktivisti na skupu u Harkivu najavili da će organizirati svoj referendum u nedjelju, kada se održava referendum na Krimu.

Ti pristaše Moskve na istoj su valnoj duljini kao i proruski separatistički "premijer" Krima Sergij Aksjonov. On je pozvao ruskojezična uporišta na istoku zemlje da organiziraju referendume poput onoga o pripojenju Krima Rusiji koji se održava u nedjelju.

Na letku koji je izdao proruski pokret u Harkivu, koji za subotu najavljuje i niz okupljanja u tome gradu, zatim u Lugansku, Donjecku, Mariupolju i Odesi, predlaže se održavanje referenduma sličnog onome na Krimu, odnosno izbor između proširene autonomije i pripojenja Rusiji.

Potpisnici toga letka, koji navode da će na glavnom trgu u Harkivu postaviti 100 do 200 glasačkih kutija, najavljuju da će "preuzeti vlast" i "zatražiti pomoć Rusije".

Njihova se inicijativa učinila guverneru pokrajine Igoru Baluti prilično ozbiljnom, pa je sazvao izvanrednu sjednicu sigurnosnih čelnika i pozvao stanovnike da se klone okupljanja, upozorivši na "moguće terorističke akcije".

Jedan od glavnih čelnika koalicijske vlade, bivši boksač Vitalij Kličko, osudio je "referendum" najavljen u Harkivu i pozvao sigurnosne službe da zaustave organizatore, dodajući da na njemu očekuje ruske provokacije.

Ove inicijative zabrinjavaju Kijev, dan nakon smrti prosvjednika u Donjecku, drugom gradu na istoku, nakon čega je Rusija upozorila da je spremna štititi "svoje sugrađane i sunarodnjake" na tom području.

U Kijevu je proruska parlamentarna oporba predložila rješenje za krizu. Stranka regija svrgnutog predsjednika Viktora Janukoviča - koja se distancirala od njega nakon njegova pada i bijega u Rusiju - zatražila je da ruski bude drugi službeni jezik i da proruske pokrajine dobiju širu autonomiju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter