Hard-enduro: Marko Prodan treći u Rumunjskoj

Gužva na stazi - Marko Prodan (115) u prvom planu
Gužva na stazi - Marko Prodan (115) u prvom planu

Sjajan uspjeh ostvario je buzetski motociklist Marko Prodan na utrci "Red Bull Romaniacs 2013", jednoj od najtežih hard-enduro utrka na svijetu, gdje je petodnevnu borbu subespućima Transilvanije u klasi "Expert single"okončao na trećem mjestu. Višestrukom enduro prvaku hrvatske, članu EMK-a Buzet, ovo je bio treći nastup u Rumunjskoj, a hvalevrijednim ostvarenjem ponovio je uspjeh iz 2010. godine, kada je na premijernom nastupu također bio treći, dok je 2011. godine, četiri mjeseca od loma noge, još nezaliječen i u gipsu dogurao do devete pozicije.

Prvog dana vozio se prolog na kojem je Prodan ušao u finale i zauzeo deseto mjesto. Potom su uslijedili četverodnevni offroad ispiti. Na kraju, nakon što je u "sedlu" Husaberga FE350 proveo ukupno 22 sata, 33 minute i 58 sekundi, Prodan je bio slabiji tek od pobjednika Novozelanđanina Seana Clarka i Rumunja Emanuela Gyenesa.

- Jako sam zadovoljan rezultatom. Premda mi je glavni cilj bio završiti utrku, ipak sam se potajno nadao jednom od mjesta na postolju kada sam krenuo za Rumunjsku. Možda je moglo i bolje, ali na takvoj ekstremnoj utrci i u tako jakoj konkurenciji od 97 vozača svaka greška je skupa i gotovo nepopravljiva, tako da je osvojiti trofej na ovoj poznatoj svjetskoj utrci veliki podvig - rekao je Marko Prodan nakon povratka u Hrvatsku.

- Nadam se da ću nastupiti i sljedeće godine, možda promijenim klasu u "Pro", jer bi se onda natjecao sa svjetskom extreme elitom. Ove se godine nadam da ću još voziti utrku Red Bull Sea to Sky u Turskoj, ali za to će opet trebati potpora sponzora - zaključio je Prodan iza kojega je ove godine i odlično 67. mjesto u konkurenciji od impresivnih 1.500 vozača na extreme Erzbergrodeu u Austriji. (Mladen PILAT)


Podijeli: Facebook Twiter