Happy Family je samo privid


U novigradskom Muzeju Lapidarium otvorena je izložba fotografskog ciklusa "Happy Family" beogradske umjetnice Dejane Vučićević, koja se ovom izložbom prvi put predstavlja hrvatskoj publici.

'"Happy Family" je konceptualni autorski projekt koji istu, prividno sretnu, obitelj (majku, oca, kćer) smješta u pojedina desetljeća 20. stoljeća. Obitelj je okružena predmetima karakterističnima za pojedinu dekadu i dok roditelji glume obiteljsku i građansku sreću, kći sjetnim pogledom otkriva laž koja se skriva iza prividnog obiteljskog sklada. Prva fotografija predstavlja prvo, a posljednja zadnje desetljeća prošlog stoljeća. Za razliku od općeg pravila fotografske autentičnosti, prema kojem je fotografija svjedok vremena, autorica ovim radovima krši to pravilo.

Na svakoj fotografiji Vučićević prizva osjećaj vremena prikazujući nestalnosti koja prelazi u sveprisutnosti. Naime, obiteljski trojac, unatoč stilu interijera u koji je smješten otkriva da su to jedne te iste osobe iste dobi, bez obzira na stvarno vrijeme u kojem žive. To je jedna te ista obitelj, u bilo koje vrijeme", zapisala je o ovoj izložbi Sabina Salamon.

Što se konteksta tiče, sretna obitelj je mjesto u kojem očekujemo sigurnost doma, ali to može biti i mjesto nesklada, izolacije i uzaludnih susreta dječjih igara i svijeta odraslih, koje tematizira ova izložba.

Od 28. srpnja u Lapidariumu će posjetitelji moći razgledati još jedan autorski projekt Dejane Vučićević, "Lost&Found", koji ponovno tematizira obiteljsku sreću, u ovom slučaju kroz igre u prirodi. Međutim, oba prostora unatoč bogatom dekoru, oba projekta pridonose osjećaju usamljenosti, otuđenosti i nemiru. (M. R.)


Podijeli: Facebook Twiter