Hanžeković postao većinski vlasnik EPH

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tvrtka Euro poticaji zagrebačkog odvjetnika Marijana Hanžekovića postala je 90-postotni vlasnik hrvatske medijske kuće Europapress Holdinga (EPH) temeljem odluke Skupštine EPH-a.

To je potvrdio Hini Hanžeković, koji je rekao da je Skupština odlučila da se postojeći kapital smanji na deset posto i da se zatim 140 milijuna kuna potraživanja Hypo banke, koja je prethodno otkupila tvrtka Euro poticaji, pretvori u temeljni kapital EPH.

Hanžekovićeva tvrtka formalno će postati vlasnik EPH upisom u sudski registar.

Hanžeković je rekao da je odluka Skupštine u skladu s odlukom Trgovačkog suda.

Upitan koji će biti njegovi prvi potezi, Hanžeković je rekao da ne očekuje da će se događati nešto dramatično. "Prvo moramo vidjeti u kojem je stanju ta tvrtka, koja se mora restrukturirati u skladu s odlukom o predstečajanoj nagodbi", kazao je Hanžeković.

Bez komentara o navodnom sukobu interesa oko Bandićeve jamčevine

Odvjetnik Marijan Hanžeković u petak nije želio komentirati tvrdnje da je u sukobu interesa jer je za svog klijenta, zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, podigao kredit za jamčevinu od 15 milijuna kuna, dok predsjednica Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa Dalia Orešković kaže da o pokretanju postupka za sada ne može govoriti jer tu odluku može donijeti Povjerenstvo kao kolektivno tijelo.

Iako nije želio govoriti o priči o navodnom sukobu interesa koju su, kako je rekao pokrenuli pravnici rekreativci, Hanžeković je potvrdio da je jamčevina u gotovini bila tek prijelazno rješenje, jer je sudu već predao zahtjev da se polog od 15 milijuna kuna zamijeni založenim nekretninama.

"Sudac istrage naš prijedlog daje na očitovanje Uskoku, a potom će donijeti odluku na koju postoji pravo žalbe. Konačnu odluku tako će, najvjerojatnije, opet donijeti izvanraspravno vijeće", izjavio je Hanžeković Hini.

Pitanje o Hanžekovićevu sukobu interesa na facebooku je otvorio SDP-ov zastupnik i predsjednik saborskog odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Peđa Grbin, ustvrdivši kako je u ovom slučaju riječ o daru većem od 500 kuna koji dužnosnik nije smio primiti. "Da meni netko za nešto da 15 milijuna kuna (a Hanžeković je to, izgleda, učinio za Bandića plativši mu jamčevinu), mislim da bih itekako bio doveden u odnos zavisnosti ili ovisnosti prema toj osobi. Budući je Bandić, jer ne želi dati ostavku, i dalje dužnosnik, živo me zanima što će Povjerenstvo reći o ovome...”, napisao je Grbin na toj društvenoj mreži.

Dalia Orešković, pak, tvrdi da zasad ne može konkretno odgovoriti hoće li zbog toga biti pokrenut postupak protiv Bandića, jer Povjerenstvo takve odluke donosi kao kolektivno tijelo na svojim sjednicama. No, dodala je da Povjerenstvo nikada ne ostaje po strani ako je riječ od temama koje su od javnog interesa. Također, prije svake rasprave i donošenja odluke provjeravaju se saznanja o mogućem sukobu interesa i od nadležnijh tijela traže potrebni podaci, dokumentacija i dokazi o sukobu interesa svakog dužnosnika.

U izjavi za Hinu Orešković je kazala da Povjerenstvo, osim temeljem prijava, postupak može pokrenuti na temelju vlastitih saznanja pa su u proteklih godinu i pol dana tako pokrenute dvije trećine predmeta. Štoviše, dodaje, upravo na temelju vlastitih saznanja i bez prethodno podnesene prijave Povjerenstvo je protiv Milana Bandića već bilo pokrenulo i u lipnju ove godine izreklo sankciju od 15.000 kuna zbog toga jer je kao dužnosnik primao mjesečnu naknadu od 2.400 kuna za obnašanje dužnosti predsjednika Turističke zajednice grada Zagreba.

Povjerenstvo je dosad pokrenulo 230 postupaka te dovršilo i izreklo sancije u više od 160 predmeta. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter