Hannoverski policajci u obilasku Istre

Delegacija PD Hannover u Brtonigli (M. SARDELIN)
Delegacija PD Hannover u Brtonigli (M. SARDELIN)

U sklopu međunarodne policijske suradnje, izaslanstvo PD Hannover, koju predvodi načelnik Kluwe Volker, od 5. do 12. rujna boravi u radnom posjetu Policijskoj upravi istarskoj. Osim stručnih tema, za goste iz Njemačke organiziran je obilazak Istre.

Njemačka delegacija obišla je tako u nedjelju sajam U bojama tradicije u Brtonigli te tradicijski pučki sajam Subotina po starinski u buzetskom starom gradu. U Buzetu je organiziran i susret s Udrugom umirovljenika PU istarske.

Uspješna suradnja dviju policijskih uprava traje od listopada 2002., a počela je u sklopu Sporazuma o stabilnosti za jugoistočnu Europu, kao dio projekta o suradnji MUP-a Hrvatske sa Saveznim ministarstvom unutarnjih poslova Njemačke, u sklopu Strategije djelovanja "Policija u zajednici - Razvoj komunalne prevencije u lokalnoj zajednici".

Njemačku delegaciju dočekao je načelnik PU istarske Dragutin Cestar, koji je naglasio da su najzapaženiji rezultati ostvareni na području prevencije u lokalnoj zajednici, što je dovelo i do osnivanja Vijeća za komunalnu prevenciju u osam gradova i općina na području Istarske županije.

Značajan napredak ostvaren je i na unaprjeđenju rada kontakt-policije. Zahvaljujući dobroj suradnji PU istarske i PD Hannover, u rujnu 2009. počela je i zajednička izrada ''Priručnika za kontakt-policajca'', koji je finaliziran prošle godine te će se koristiti na području cijele Hrvatske.

Dobru suradnju dviju uprava, prenijela je glasnogovornica PU istarske Nataša Vitasović, pohvalio je i načelnik Volker, koji je istaknuo da vjeruje da će i ovaj posjet biti još jedan korak prema unaprjeđenju odnosa između PU istarske i PD Hannover.

Tijekom radnog posjeta PU istarska će njemačko izaslanstvo upoznati s preventivnim projektima, kao što su "Zdrav za 5" i "Zaštitimo svoju imovinu", a organizirat će i posjet Vijeću za komunalnu prevenciju Umaga. Osim toga, riječi će biti i o radu policije s medijima, o krivotvorenju novca, razbojništvima i tendenciji smanjenja napada na novčarske institucije te radu interventne jedinice PU istarske, dok će njemački kolege hrvatske policajce upoznati s radom prostorije za tehničku prevenciju Decenata 11 PD Hannover. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter