HannyArt nakit: Unikatno i moćno

(Foto Zoran Ivanović)
(Foto Zoran Ivanović)

U trenutku kada je Olivia Palermo otkrila statement ogrlicu, znalo se da će to postati it komad nakita. Velike, moćne, blještave one su više od nakita, ili kako im već i samo ime govori, to su ogrlice sa stavom, za žene sa stavom. Njihova draž je da su one same po sebi dovoljno efektne, ali ujedno i elegantne da pristaju gotovo u svim kombinacijama i u svim prilikama. A što je najzanimljivije i nakon nekoliko sezona, one su i dalje taj ukrasni "must have".

I kada smo mislili da ćemo za taj komad nakita trebati prosurfati nepregledna prostranstva interneta, sprijateljiti se s Pinterestom, ipak je bio dovoljan Facebook.

Facebook početak

Osvanule su - velike, moćne, blještave i, što je najbolje, posebice danas kada je to postalo gotovo nemoguće - unikatne. Dovoljan je bio jedan lajk i već smo bile prijateljice, virtualne. U stvarnosti, iza raskošnih ogrlica stoji 36-godišnja Puljanka Hana Burić. Iako je završila grafički dizajn u Puli, prije 10-ak godina, da bi nakon poroda "podebljala" kućni budžet vratila se umjetnosti.

"Završila sam Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula, smjer grafički dizajn i Filozofski fakultet u Puli, smjer predškolski odgoj. Kreativna sam osoba još od malena kad sam svoje slobodno vrijeme provodila crtajući, slikajući i oblikujući glinu. U imenu Hannyart Unikatni nakit nalazi se riječ Hanny što je izvedeno iz mog imena Hanna. Art označava moju ljubav prema umjetnosti općenito, bavim se još slikarstvom i keramikom", priča Hana, ta pedantna kreativka i mama.

A kako se sve dobre stvari, ideje i dogovori događaju ili uz piće ili hranu, tako je bilo i u Haninom slučaju:

"Prijateljica mi je došla na kavu. Pokazala sam joj nakit koji sam počela izrađivati. Svidjelo joj se i kupila ga je. Potom sam otvorila Facebook stranicu."

Da nije bilo Antonelle, ne bi bilo ni Hane

No, svega toga ne bi bilo da je poznata dizajnerica iz Vodnjana Antonella Gregorović, dugogodišnja poznanica i prijateljica još iz srednjoškolskih dana, nije nagovorila da krene u izradu ovakvih ogrlica.

"Mogu kazati da sve dugujem Antonelli, ona me zapravo otkrila i uvela u taj čarobni svijet nakita", priča Hana koja je i sama još uvijek sramežljiva te ne nosi svoj nakit, za razliku od njezinih mušterija za koje veli da su malo hrabrije pa vole i ekstravagantan nakit.

"Da nije bilo Antonelle, ne bi bilo ni ovih predivnih ogrlica. Ona mi je otkrila svijet nakita s kojim sam se sprijateljila, ali i našla prijateljice", priča Hana koja ove ogrlice radi samo dva i pol mjeseca, a one su već završile svukuda u Hrvatskoj, od Pule do Zagreba. Za izradu jedne ogrlice potrebno je oko osam sati rada, nakon čega to postaju prava mala umjetnička djela, koja se objese - na vrat.

"U početku je bilo teško, a onda sam otkrila na internetu ove trendovske ogrlice. Pedantna sam pa sam vidjela da se one koje se meni sviđaju šivaju, ne lijepe. Krenula sam s jednom ogrlicom prije dva i pol mjeseca, a onda je sve nekako krenulo samo od sebe. Perfekcionistica sam, a to mi zna dosta njih reći kad vide moje fotografije i radove. Volim paziti na sve detalje da bi sve bilo savršeno. Sama ideja rađa se tijekom stavljanja materijala na stol, promatrajući elemente i boje. Kad mi se nešto svidi, kad se lijepo slaže zajedno, krenem od jednog dijela šivati i stanem kad sam zadovoljna izgledom. Zna se desiti da ono što sam sašila poslije ne izgleda dobro pa mijenjam ili dodajem. Sve je improvizacija, ne radim po skici, završni rezultat vidim tek kad završim. Kako su na ogrlici svi elementi šivani, a nešto malo lijepljeno, sama izrada se zna otegnuti od 4 do 8 sati, ovisno o veličini ogrlice i broju elemenata. Ako npr. radim ogrlicu koja je nova, traje puno duže od one koju radim po želji kupca jer tu onda već znam otprilike izgled, samo detalje razrađujem", priča Hana dok nam pokazuje ogrlice koje je morala za potrebe priloga skupiti od njezinih obožavateljica koje ubrzo postanu klijentice jer potražnja je toliko velika da ih gotovo ne stigne napraviti.

No, pedantna, uspijeva i svaka je različita. U budućnosti, kaže ona dok pogledava "mentoricu" Antonellu, priprema kragnice. Definitivno lajk.


Podijeli: Facebook Twiter