Hann-Invest Nedžada Hodžića dužan milijune?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog dugova koje ima njegova tvrtka Hann-Invest, saborski zastupnik bošnjačke, albanske, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine Nedžad Hodžić nalazi se u velikim problemima. Nedugo nakon što je nedavno kao saborski zastupnik prijavio prijetnje likvidacijom koje je dobio putem anonimnog pisma, njegovo se poslovno carstvo počelo opasno urušavati.

Dužan je, prema tvrdnjama mnogih, na sve strane, od države za neplaćeni porez, bankama, dobavljačima iz inozemstva, poslovnim partnerima i kupcima stanova. Hodžićev Hann-Invest će, prema njegovom priznanju, rješenje ove situacije i početak novog poslovanja tražiti kroz Linićev model predstečaja.

Trenutni poslovni krah Hodžić smatra privremenim stanjem iz kojeg se planira izvući temeljem dogovora s vjerovnicima. No, vjerovnici Hann-Investa s kojima smo razgovarali ne vjeruju u pozitivan ishod predstečaja naprosto zato što saborskom zastupniku nacionalnih manjina više ne vjeruju.

Jedan od njih, poduzetnik s Viškova Ibrahim Hrštić, tvrdi da je žrtva prijevare saborskog zastupnika koji je, po njemu, do dolaska na funkciju bio sasvim korektan i normalan čovjek.

- Ja sam imao građevinski teren, a on firmu koja se bavila prodajom građevinske opreme i gradnjom objekata. Bez problema smo dogovorili suradnju kroz gradnju dviju zgrada na lokaciji Saršoni iznad Rijeke. U lipnju 2010. potpisali smo ugovor o poslovno-tehničkoj suradnji tako da ga ja gotovo nisam ni pogledao. Toliko sam mu vjerovao da sam rekao -Nedžade, samo ti to pripremi, a ja ću potpisati. Po ugovoru, moja firma DITO je osigurala teren, projekt i plaćanje komunalija, dok je on trebao izgraditi dvije zgrade, pri čemu bi mene isplatio kroz jedan stan i dva poslovna prostora.

Sve smo dogovorili, on je izgradio oba objekta, ali ja do svojih poslovnih prostora i stana ne mogu doći. Prva zgrada, u kojoj su i moji poslovni prostori i stan, do danas je neuseljiva, premda je još prije dvije godine prošao rok u okviru kojeg mi je morao omogućiti vlasništvo nad tim nekretninama. Kuća, naprosto, nije dovršena.

U drugoj zgradi, koja se nalazi pedesetak metara dalje, ljudi su se uselili, no ne mogu i neće tako brzo dobiti vlasničke listove. Zgrada, naime, nema uporabnu dozvolu, jer nije obavljen tehnički prijem. A nije obavljen jer na zgradi i na okućnici nisu obavljeni svi radovi, kaže Hrštić.

Dodaje da mu nije bilo druge nego tužiti Hann-Invest od kojega nakon svega potražuje oko 160 tisuća eura. Na tužbu se, kaže, teško odlučio, znajući koliko je pravosuđe i dalje sporo i neučinkovito i ide u korist dužnicima poput Hann-Investa i saborskog zastupnika Nedžada Hodžića. (R. FRANK/NL)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter