Hanfa prijavila MOL zbog prevare

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga podnijela je Državnom odvjetništvu kaznenu prijavu protiv madarskog MOL-a i odgovornih osoba u tom društvu zbog osnovane sumnje da su pocinili kazneno djelo manipulacije na hrvatskom tržištu.

Zakon o kaznenim djelima protiv tržišta kapitala za takva djela propisuje kaznu zatvora od jedne do pet godina. Istovremeno, medutim, sukladno hrvatskom Kaznenom zakonu, odgovornima u MOL-u prijeti i kazna zatvora od jedne do cak osam godina zbog osnovane sumnje da su pocinili kazneno djelo prevare u gospodarskom poslovanju.

U Hanfi ne otkrivaju protiv koga su, ponaosob, podnijeli kaznenu prijavu, no prema neslužbenim informacijama, prijavljeno je svih 11 clanova uprave MOL-a u Budimpešti na celu s predsjednikom Uprave Zsoltom Hernadijem, koji se na tom mjestu nalazi od 2001. godine. Upravni odbor MOL-a cine, redom, Zsolt Hernádi, Sándor Csányi, Mulham Al-Jarf, Miklós Dobák, Gábor Horváth, Zsigmond Járai, József Molnár, László Parragh, Iain Paterson, Martin Roman i Oszkár Világi.

Lažni signali

Hanfa se na podnošenje kaznenih prijava odlucila nakon što je MOL objavio da je kupio prava za 1,6 posto opcijskih dionica nakon što je istekla njegova ponuda malim dionicarima 14. sijecnja ove godine. Prošli je tjedan Hanfa utvrdila da je MOL manipulirao tržištem protivno zabrani Zakona o tržištu kapitala jer je svojom opcom ponudom za kupnju dionica Ine iz prosinca prošle godine, i kasnije preko medija, širio informacije koje daju lažne i obmanjujuce signale.

Lanjskog je prosinca objavio ponudu za kupnju Ininih dionica po cijeni od 2.800 kuna pod izlikom da želi malim dionicarima dati još jednu priliku da povoljno prodaju dionice, a u stvari je želio u Ini steci više od 50 posto vlasništva.

Tako je, kaže Hanfa, MOL stvorio dojam da je njegova namjera kupovati dionice samo po 2.800 kuna. Nakon isteka ponude 14. sijecnja MOL je, medutim, ponovo odlucio kupovati dionice, po cijeni od 3.650 do cetiri tisuce kuna, pohranjujuci ih na skrbnicke racune banaka u Hrvatskoj.

Velika zabluda


Kaznena prijava Državnom odvjetništvu, medutim, otišla je i zbog, kako se navodi u Hanfinoj objavi, osnovane sumnje da su odgovorni u MOL-u pocinili kazneno djelo prevare u gospodarskom poslovanju za koje Kazneni zakon propisuje kaznu od jedne od osam godina zatvora.

Prema clanku 293. Kaznenog zakona, ako odgovorna osoba u pravnoj osobi koja s ciljem pribavljanja znatne protupravne imovinske koristi za sebe ili drugu pravnu osobu dovede nekoga u zabludu, ili ga održava u zabludi, ili ako je pocinjenjem tog kaznenog djela prouzrocena znatna šteta, a pocinitelj je postupao s ciljem pribavljanja takve koristi ili je prouzrocena takva šteta, kaznit ce se kaznom zatvora od jedne do osam godina.

Tko je u MOL-u, koji Inom upravlja zajedno s hrvatskom Vladom, zaradio kaznene prijave, od prvog covjeka Hanfe Ante Samodola u ponedjeljak se nije moglo doznati. Na telefon se nije javljao, no ocito je da je, pred kraj mandata u ovoj agenciji, odlucio stvari dovesti do kraja.

Kako se ranije neslužbeno moglo cuti, Vlada ima namjeru Samodola smijeniti zbog narušavanja nanovo uspostavljenog mira izmedu MOL-a i Vlade unutar Ine, i to još u vrijeme predsjedanja Madarske Europskom unijom. Samodol, medutim, neslužbene su informacije, više nema namjeru sjedati u fotelju prvog covjeka Hanfe nakon što mu mandat istekne krajem ove godine, a ranije, krajem lipnja, istjece i madarsko predsjedanje Unijom.


Podijeli: Facebook Twiter