Hanekeova "Ljubav" odnijela Europske nagrade

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Posljednji film proslavljenog austrijskog redatelja i scenarista Michaela Hanekea "Ljubav", priča o dvoje umirovljenih pariških učitelja glazbe koji se suočavaju s teškom bolešću jednog od njih, apsolutni je pobjednik ovogodišnjih 25. Europskih filmskih nagrada s dodijeljene čak četiri nagrade.

Nakon što je na ovogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu ovjenčan Zlatnom palmom, Hanekeov je film na sinoć održanoj svečanosti u glavnom malteškom gradu Valetti odnio nagrade za najbolji europski film, redatelja, glumca i glumicu. Topao film koji govori o ljubavi i požrtvovnosti, mogao bi na dodjeli Oscara iduće godine iskoračiti iz "geta" kategorije inozemnog filma (sniman je u Parizu, na francuskom jeziku i s francuskim glumcima) te se naći u konkurenciji za neku od glavnih kategorija, ocjenjuje britanski Guardian.

Na tiskovnoj konferenciji nakon troipolsatne svečanosti Haneke je pokazao ljubaznu suzdržanost spram formalnih priznanja. "To je jako ugodan osjećaj. Držim do poštovanja svakog pojedinog gledatelja", kazao je austrijski filmaš.

Zvijezde njegove dirljive drame nisu mogle nazočiti svečanoj dodjeli kako bi osobno preuzele svoje nagrade - Jean-Louis Trintignant nalazi se na kazališnoj turneji, a Emmanuelle Riva dobila je gripu.

Što se tiče ostalih nagrada, ističe se britanska kinematografija - dvije nagrade dobila je ekranizacija kultnog romana Johna le Carrea "Dečko, Dama, Kralj, Špijun", za scenografiju Marie Djurkovic i glazbu Alberta Iglesiasa, dok je remek-djelo Stevena McQueena "Sramota" nagrađena za fotografiju Seana Bobbita i montažu Joea Walkera.

Nagradu za najbolji scenarij osvojili su Tobias Lindholm i Thomas Vinterberg za dansku dramu "Lov", priči o osnovnoškolskom učitelju pogrešno optuženom za zlostavljanje maloljetnika. 

Europskim otkrićem godine proglašen je nizozemski film "Kauboj" redatelja Boudewijna Koolea, a najboljim europskim dokumentarcem "Zimski nomadi" Švicarca Manuela von Stuerlera, studija o švicarskim pastirima.

Najbolji je animirani film češko-njemačko-slovačka koprodukcija "Alois Nebel", rumunjski "Superman, Spiderman ili Batman" najbolji je kratki film, dok je nagradu za najbolji film po izboru publike dobila belgijska humorna drama "Hasta la Vista" o trojici hendikepiranih djevaca koji kreću na turneju vinskim cestama u nadi da će se njihova avantura pretvoriti u seksualnu odiseju.

Dodijeljene su i nagrade za životno djelo, koju je ove godine dobio talijanski filmski redatelj Bernardo Bertolucci, dok je Helen Mirren nagrađena za europski doprinos svjetskom filmu. Bertolucci je po nagradu došao u invalidskim kolicima. "Usta su mi previše suha za duge govore", kazao je, poželjevši europskom filmu i nagradama "dug život".

Mirren je svojim govorom izazvala salve smijeha u publici i zaradila snažan aplauz. "Hvala vam što ste mi iskazali tu veliku čast prepozvaši da sam i ja j***** kurva. I jako, jako ponosna na to", kazala je Mirren. Njezin je govor reminiscencija opisa glumačke profesije iz usta francuske glumice Jeanne Moreau kada je prije pet godina preuzimala istu nagradu.

Godišnje nagrade koje Europska filmska akademija dodjeljuje europskim filmovima, redateljima, producentima i glumcima u znak prepoznavanja dostignuća europske kinematografije, rezultat su glasovanja 2.700 Akademijinih članova. Svake druge godine domaćin svečane dodjele je glavni grad Njemačke Berlin, gdje ih je prije 25 godina utemeljio redatelj Wim Wenders kao alternativu američkim Oscarima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter