Hand made suveniri u klincu sa šlapama i perajama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Što stari grad nudi turistima? Svake se godine o tome govori i piše, no malo se toga cini kako bi se ponuda obogatila. Pa ipak, unatrag tri godine zaživjeli su štandovi kod katedrale koji su unijeli dašak autohtonosti i originalnosti u trgovacki segment turisticke ponude.

Na njima se ne nude rucnici, šlape i maske, vec stopostotno hand made suveniri. Njihove smo "vlasnike" upitali kupuju li turisti radije rucno izraden i originalni suvenir ili su i dalje vjerni tricarijama "made in China".

Kako su nam rekli, s prodajom su krenuli u ponedjeljak, no ide slabo, promet je jako mali. Uz rijeci pohvale što je Grad prepoznao projekt Udruge Razvoj dodijelivši im štandove besplatno, naveli su da ih to izvlaci. Inace, tvrde - ne bi preživjeli.



- Ja sam iz Fažane, rekla nam je Nada Belas, koja izraduje i prodaje kamene kažune. - Tamo su mi za štand tražili 12 tisuca kuna. To si, naravno, nisam mogla priuštiti pa tako svoje radove izlažem u Puli, rekla nam je.

Prodavaci su nam otkrili i da kraj katedrale produ mnogi turisti, no grupe jednostavno projure takvom brzinom da se uopce ne stignu zaustaviti i pogledati ponudu, a kamoli nešto kupiti. Probali su se, otkrivaju nam, dogovoriti i s vodicima, da daju turistima koju minutu za predah, no u tome, vele, nisu uspjeli..

- Stane pokoji turist, individualac, i oni nešto tu i tamo kupe, rekli su nam, a na pitanje koji turisti više troše kažu da pravila nema.

Velimir Percan kod katedrale prodaje keramiku - satove, ukrasne predmete, lampe, a novost su mu ove godine lampe na bioetanol, bez mirisa i dima, koji se vani koristi za ukrasne kamine. Stranci to, veli, prepoznaju i nije im potrebno pojašnjavati o cemu je rijec.



U Kandlerovoj se ponuda ni ove godine nije puno promijenila - najviše je nakita, rekvizita za plažu, kapa, dresova, torbica... Ponudom se izdvajaju, naravno, atelje Legovic te tik do njega lani otvorena galerija Andeli.

Prodavacica Elena odala nam je da turiste u galeriju privuce prije svega interijer koji se razlikuje od ostalih ducana i portuna.

- Radimo tek dva tjedna, a buduci da je sezona još uvijek slaba, ni prodaja nije baš velika. No, turisti ipak ulaze, gledaju, kupuju. Najviše, veli nam, skulpturice od drva s morskom tematikom - brodove, ribice, tu i tamo koju slicicu, a najviše se prodaje nakit od poludragog kamenja.

U nastavku Kandlerove, dakle Ulici Serijevaca, možemo konstatirati da je situacija ista kao i lani: turistima se nudi red drangulija - red pizze. (B. PETROVIC; snimio D. MEMEDOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter