Hand Made Fest - od sapuna do kožnih cipela

Radno otvorenje sajma - dožupan i dogradonačelnica morali su dovršiti oslikavanje djevojke
Radno otvorenje sajma - dožupan i dogradonačelnica morali su dovršiti oslikavanje djevojke

Pod budnim okom tattoo majstora Danila Vujsića, dožupan Miodrag Čerina i zamjenica pulskog gradonačelnika Elena Puh Belci na leđima potpuno oslikane djevojke, Sare Bužleta, ispisali su "Hand made festival" te tako otvorili 11. po redu sajam ručnih izrade, maštovitosti i dizajna. Uz ovaj "radni dio", otvorenje sajma svojim su performansom začinili i članovi Teatra Naranča.

Domaćica sajma, njegova direktorica i idejna začetnica te predsjednica udruge Razvoj Lela Blekić rekla je da se sajam odvija do nedjelje u pet dvorana Doma hrvatskih branitelja u Puli te da svoje rukotvorine i proizvode izlaže dvjestotinjak izlagača iz cijele Hrvatske i šire.

U sklopu sajma održat će se i više od 40 kreativnih radionica za djecu i odrasle, koje su, kao i ulaz na sajam, besplatne. Posebnost je pulskog sajma što se većina proizvoda izrađuje ili dovršava na licu mjesta, pred posjetiteljima, a mnogim je kreativcima upravo on odskočna daska u ozbiljniju proizvodnju.

Sapuni, nakit, ogledala, šalovi, originalne lampe, ukrasi od filcane vune ili papira, papuče i torbe… samo su neke od rukotvorina koje su mogu razgledati i kupiti. Degustirati se i kupiti mogu i kolači, domaći džemovi i sokovi, med… Svatko može pronaći nešto po svome guštu.

Po prvi put na sajmu se svojim namještajem od paleta predstavio Edis Sejdinović iz Labina. Na sajam je došao zbog promocije, a želja mu je da ovaj njegov hobi postane nešto ozbiljnije.

- Nabavim palete, nađem odbačene, pokupim ih, rastavim, a zatim obrađujem, brusim i pravim namještaj, koji potom lakiram, farbam… Svaki komad nastaje putem, nekada rezultatom i nisam zadovoljan pa ga rastavim i krenem ispočetka, veli nam Sejdinović. Mnogi koji su danas razgledali njegovo izložbeno mjesto nisu mogli vjerovati da je sve što je izloženo izrađeno samo i isključivo od paleta.

Na sajmu možete kupiti i prave hand made kožne cipele na kojima s ponosom stoji - izrađeno u Hrvatskoj. Radi se o Šik cipelama, odnosno brendu Gita, na čijem se štandu osim cipela nude i kožne torbe. Igor Gašparović veli da cipele proizvode u malom obrtničkom poduzeću u Kloštar Ivaniću, koje ima petero zaposlenih. Sajam mu je, veli, glavna promidžba, mada ima nekoliko stalnih prodajnih mjesta, a svi se njihovi proizvodi mogu razgledati i kupiti i putem društvenih mreža.

Za oko nam je zapela i Arena čija je izrada, kako nam je rekao njen autor Dragoljub Bomeštar, koji se bavi izradom 3D mozaika od keramičkih pločica, trajala čak dvije godine, a izrađena je od više od deset tisuća ručno obrađenih komadića kamenih škrila.

Sajam je sutra i prekosutra otvoren od 9 do 20 sati. (B. PETROVIĆ, snimio N. LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter