Haljine od mlijeka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ma kakva svila, to je tako staromodno, novi hit su mlijecne haljine. Ne radi se o haljinama mlijecnobijele boje, vec o haljinama od mlijeka. Da, onog pravog, kravljeg.

Inovativna njemacka dizajnerica 28-godišnja Anke Domaske vecinu svog života provela je živeci uz baku, koja je izradivala modne dodatke i odjecu. Krv nije voda, pa je Anke ljubav prema modi naslijedila od bake. Ipak, nesigurna oko svog životnog puta, Anke je odlucila studirati mikrobiologiju, ali je istovremeno zapocela s angažmanom i u modnoj industriji.

Zahvaljujuci novim tehnologijama, uspjela je spojiti avangardnu, ekstremnu modu i znanost. Rezultat su novi materijali koji su nekada bili dio SF filmova i romana. No, njezina se odjeca znatno razlikuje od uobicajene jer je Anke odlucila unijeti revoluciju u svijet visoke mode tako što je odjecu kreirala od mlijeka.



U laboratoriju je razvila tkaninu od mlijeka koju je nazvala QMilch. Tkanina napravljena od visoke koncentracije mlijecnog proteina kazeina prva je tkanina koja je u potpunosti napravljena bez korištenja kemikalija.

Prvo je krenula s izradom materijala, a kada je konacno dosegla idealnu kombinaciju svih svojih strasti, predstavila je prvu kolekciju imena Mademoiselle Chi Chi. QMilch materijali postali su pravi hit, neobicni su jeftini i, što je najbitnije, ekološki.

"Pod rukama je kao svila i uopce ne smrdi, a najbolje od svega je što je možete oprati zajedno s drugom odjecom bez posebnih upozorenja. Buduci da je napravljena u potpunosti od prirodnih materijala, QMilch tkanina je ekološki prihvatljiva, ali ima i razne pogodnosti za zdravlje", otkrila je Anke i napomenula kako aminokiseline u proteinima od kojih je tkanina napravljena imaju antibakterijska svojstva, usporavaju proces starenja kože i pomažu u regulaciji krvne cirkulacije i tjelesne temperature.



Mlijecna moda nije tolika novost. Tkanina napravljena od mlijeka svjetlo dana ugledala je tridesetih godina prošloga stoljeca, ali je sve do sada pravljena na nimalo ekološki nacin, koji je ukljucivao korištenje velike kolicine kemikalija. Suprotno ranijim izumima, QMilch tkanina napravljena je gotovo u potpunosti od kazeina.

"Razvili smo posve prirodnu tkaninu koja ima veoma veliku koncentraciju kazeina, zajedno s nekoliko drugih prirodnih sastojaka, a taj je proces trajao dvije godine", objasnila je bivša studentica mikrobiologije. Za jednu haljinu potrebno je tek šest litara mlijeka, a cijena se krece od 150 do 200 eura. Za razliku od uobicajene, ovakva odjeca nema svoj rok trajanja jer se tijekom procesa stvaranja molekule povezuju tako da se proteini s vremenom nece raspasti.

"Na mlijeko se uvijek gleda kao na životnu namirnicu, ali od mlijeka se mnogo toga može napraviti buduci da je prirodna sirovina", kaže Anke, za koju je mlijeko više od zdravog napitka za dorucak. To je odlican materijal koji slici svili, ali je jeftiniji, te je stoga napravila modnu kolekciju jasnih linija, jedna je casual, a druga elegantna i šik, a njezine modele vec nose holivudske zvijezde poput Mishe Barton i Ashlee Simpson. U modi više nije kravlji uzorak, vec kravlje mlijeko. Muuu!


Podijeli: Facebook Twiter