"Halimin put" osvojio Grand Prix u Belgiji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Film "Halimin put" Arsena Antona Ostojića osvojio je Grand Prix na 29. Međunarodnom filmskom festivalu u gradu Monsu u Belgiji, jednom od najznačajnijih filmskih festivala u toj državi, te još dvije nagrade, doznaje se danas od redatelja.

Uz Grand Prix za najbolji film festivala, glumica Alma Prica osvojila je nagradu za najbolju glumicu, a poseban žiri fondacije Cinefemme iz Brisela dodijelio je Ostojićevom filmu nagradu za najbolje ostvarenje u programu.

Ostojić je rekao kako je odluka o nagradama dočekana iskrenim aplauzom, a film je popraćen izvrsnim reakcijama publike i žirija. Prema obrazloženju fondacije Cinefemme, taj "veličanstveni film o ženama i njegova poetska izvedba, izabran je u službenoj konkurenciji između dvanaest projekata, kazuje univerzalnu priču o pobjedi ljubavi nad besmislenošću rata".

Svečanost dodjele nagrada uvodnim je govorom otvorio belgijski premijer Elio Di Rupo. Predsjednik glavnog žirija bio je francuski redatelj Pascal Thomas, a predsjednica ocjenjivačkog suda Cinefemme fondacije francuska glumica Marie Bunel.

Time je "Halimin put", nastao u produkciji Arkadene Zagreb, povećao ukupan broj do sada osvojenih međunarodnih nagrada na šest. Sudjelovao je na četiri međunarodna festivala, u Cottbusu, Kairu, Talinu i Monsu, a u sljedećih nekoliko mjeseci prikazat će se na festivalima u Pragu, Maroku, Clevelandu, Los Angelesu i New Yorku. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter