Halal hrana - posao stoljeca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U iducih deset godina ocekuje se i do 25-postotni rast poslovanja s halal hranom, hranom pripremljenom u skladu s islamskim propisima i sacinjenom od namirnica prihvatljivim muslimanima, kako se nedavno moglo cuti na marginama svjetskog halal-foruma u Den Haagu. Sve je više proizvodaca koji su nanjušili posao stoljeca s ovom vjerski ispravno pripremljenom hranom, no medu halal-proizvodima sve je više i halal-kozmetike te farmaceutskih proizvoda.

Koliko je i raste li halal-tržište i u Hrvatskoj? To u Agenciji za certificiranje halal-kvalitete sa sjedištem u Tuzli koja pokriva podrucje BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Slovenije, ne žele procjenjivati, vec samo napominju da Hrvatska ima jednak broj proizvodaca s halal-certifikatom kao i BiH, njih gotovo dvadeset, pri cemu je dosad cak tisucu hrvatskih proizvoda zaslužilo certifikat halal-kvalitete.

No, dok u BiH 75 posto stanovništva halal-hranu i konzumira, u slucaju hrvatskih proizvodaca ona se u najvecoj mjeri izvozi, i to na arapsko tržište. Ipak, najviše hrvatskog halal-izvoza odlazi u BiH, cak trecina.

U Hrvatskoj certificiranje provodi Agencija za certificiranje halal-kvalitete zajedno s mešihatom Islamske zajednice Hrvatske. Dosad je certifikat dobilo 17 hrvatskih tvrtki, a u procesu izdavanja još je njih petnaestak. Izmedu ostalih, certifikat nose neki proizvodi Kraša, Perutnine Ptuj, Koke Varaždin, Podravke, Vindije, Viro šecera, a prvi je dobila tvrtka Stella Croatica iz Splita, cije su slastice od smokava i džemovi popularni u arapskom svijetu.


Podijeli: Facebook Twiter