HAKOM uvodi službeni mjerač brzine interneta

(screenshot s HAKOM-ove Facebook stranice)
(screenshot s HAKOM-ove Facebook stranice)

HAKOM je na svojoj stranici na Facebooku najavio da će uskoro pustiti u rad certificirani alat za mjerenje brzine širokopojasnog pristupa internetu.

Alat pod nazivom HAKOMetar trebao bi nam postati dostupan od 5. studenog ove godine.

Mjerenja ovim certificiranim alatom moći će poslužiti kao dokaz u slučajevima podnošenja prigovora operateru na brzinu širokopojasnog pristupa internetu.

Naime, HAKOM je nedavno operaterima propisao da brzine širokopojasnog pristupa internetu moraju ugovarati i oglašavati navodeći i minimalnu brzinu pristupa u odnosu na maksimalnu (oglašavanu) brzinu.

Tako za pakete do 10Mbit/s brzina u satima najvećeg (najgušćeg) internetskog prometa (od 19 do 23 sati) ne smije pasti ispod 50 posto maksimalne (oglašavane) brzine ili ispod maksimalne brzine prethodno nižeg maloprodajnog paketa, a za pakete iznad 10Mbit/s ispod 70 posto ugovorene brzine ili ispod maksimalne brzine prethodno nižeg maloprodajnog paketa.

Zasad nema pojedinosti o tome kako će alat funkcionirati, odnosno u kojem ćemo obliku dobivati dokaz o postignutoj brzini internetske veze. (M. W./Index.hr)


Podijeli: Facebook Twiter