Hakom poziva na prijavu smetnji TV signala

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) krenula je u borbu za bolji TV prijem svih građana. Prema najnovijem rješenju o uklanjanju LTE smetnji, građani se mogu požaliti javnom poduzeću Odašiljači i veze ako su primijetili da obližnja bazna stanica mobilne telefonije ometa televizijski signal. Nakon toga, mobilni operater ugasit će baznu stanicu dok se smetnje ne otklone, odnosno TV signal ne poboljša.

Rješenje predstavlja konačnu proceduru uklanjanja smetnja u slučajevima ometanja prijema digitalne televizije uzrokovanog radom LTE bazne postaje, kaže se u priopćenju HAKOM-a.

Prelaskom na digitalnu televiziju 2010. prenamijenio se dio radiofrekvencijskog spektra (790-862 MHz) koji se ranije upotrebljavao isključivo za televiziju, a sada se koristi za mreže pokretnih komunikacija. S obzirom na to da su televizijski prijamnici i antenski sustavi prilagođeni za prijam signala iz cijelog frekvencijskog pojasa 470-862 MHz, rad baznih postaja u određenim situacijama može uzrokovati smetnje televizijskom prijemu kod krajnjeg korisnika, objašnjavaju u državnoj regulatornoj agenciji. (D. G.)


Podijeli: Facebook Twiter