Hakirana elektronska pošta obitelji Asad

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Britanski list Guardian je objavio mailove koje izmjenjuju sirijski predsjednik Bašar al-Asad, njegova supruga Asma i uzak krug njihovih prijatelja, a ti mailovi daju novo svjetlo na život diktatora tijekom godine dana pobune koja svakodnevno u Siriji odnosi brojne živote, prenose svjetski mediji.

Britanski list na svojoj internetskoj stranici u srijedu priznaje da nije u potpunosti moguce potvrditi autenticnost svih mailova. Guardian je primio 3.000 mailova koje su navodno izmijenili Asad, njegova supruga i njihovi bližnji, a list je proveo i provjere njihove autenticnosti.

Prema mailovima, Asad je ovisnik o kompjutorima i tehnici - koristi iPad, skida pjesme s iTunesa i šalje ih svojoj supruzi. Cini se da je prva dama Sirije Asma al-Asad najviše posvecena kupovini luksuzne robe, te kupuje cipele, namještaj, odjecu i druge predmete koje narucuje iz Londona i Pariza.

Mailovi otkrivaju i život pod staklenim zvonom sirijske predsjednicke obitelji dok nasilje bijesni njihovom zemljom. Prema podacima UN-a, Asadove snage ubile su više od 7.500 osoba otkako je nasilje pocelo prije godinu dana. Sirijska vlada u prosincu je objavila da su "naoružani teroristi" ubili više od 2.000 vojnika i policajaca.

U jednom mailu, Asma piše svom suprugu: "Ako budemo zajedno jaki, proci cemo kroz ovo zajedno...Volim te". Sirijska prva dama posebno je zabrinuta za sigurnost svog supruga, te mu šalje mailove u kojem mu predlaže kupnju odjela koje izgleda kao normalno odijelo, a u stvari štiti od metaka.

Dok tisuce Sirijaca gladuje i umire na ulicama gradova, mailovi pokazuju da predsjednicki par kupuje rucno raden namještaj iz Velike Britanije, nakit prepun dijamanata i drugog dragog kamenja, skupe zavjese i slike, a izmedu ostalih stvari i knjige o Harryu Potteru. Asma Asad izmedu ostaloga je kupila i svjecnjake i stolove za nekoliko tisuca dolara.

Dio mailova odnosi se i na savjete koje sirijski predsjednik dobiva u vezi politicke situacije u zemlji. Prema tim izvorima, Asad je primio savjete Irana, izmedu ostaloga i o tome da potraži azil u Kataru.

Jedan bliski suradnik savjetuje sirijskome predsjedniku da koristi "snažniji jezik s više nasilja", i da javnosti pokaže kako cijeni podršku "prijateljskih zemalja". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter