Hakiran Mileticev profil na Facebooku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sve cešci su slucajevi hakiranja profila na Facebooku, ponajviše javnih osoba, gdje hakeri ostavljaju uvredljive poruke i fotografije. Iznimka nisu ni hrvatske javne licnosti, pa se tako danas to desilo pulskom gradonacelniku Borisu Mileticu, a zbog cega se ispricao svima koji su taj profil posjetili.

Hakeri su mu u dva napada umjesto slike stavili veliko slovo U te to garnirali psovkama, prostotama i idiotskim komentarima uz potpis "Terminator - I'm back".

Zanimljivo, dan prije toga, u srijedu, pokretac Facebooka Mark Zuckerberg na konferenciji za novinare priznao je da su postojece sigurnosne postavke kojima se regulira privatnost postale komplicirane za korisnike i da ih se treba pojednostaviti.

Ne samo to, nego je dio korisnika protestirao jer je smatrao da privatnost na ovoj popularnoj mreži uopce nije zašticena, a njihov se strah pojacao nakon promjena koje su zadnjih mjeseci uvedene. Korisnici ce tako imati vecu kontrolu nad podacima koje razmjenjuju, a time i nad svojom privatnošcu.

Ukratko, moci ce odrediti tko može pogledati njihove podatke i to ce sve moci uciniti jednom komandom. Postavke koje su omogucavale vecu privatnost postojale su i do sada, samo što su bile komplicirane i nedovoljno vidljive, pa bi ovo trebalo biti poboljšanje.

Problem je, kažu neki, što je Facebook i dalje napravljen tako da ohrabruje korisnike da šalju gotovo sve, pa se neki i dalje muce kako da svoju listu prijatelja na ovoj mreži ucine nevidljivom baš svima koji posjete Facebook.

Simon Davies, direktor organizacije za ljudska prava Privacy International, koja se bavi zaštitom privatnosti, smatra da ove reforme nece imati posljedice jer vecina korisnika ionako ni do sada nije koristila postavke koje su im omogucavale privatno komuniciranje.

Zuckerberg se na konferenciji za medije morao braniti i od napada da Facebook prodaje profile oglašivacima te je pojasnio da takvo što niti rade, niti to namjeravaju. Kaže da postavke privatnosti ne ovise o tome kako Facebook posluje.


Podijeli: Facebook Twiter