Hakiran Adobe - upad u najmanje 38 milijuna računa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Proizvođač softvera Adobe potvrdio je da je nedavni cyber-napad ugrozio mnogo više korisničkih računa nego to se isprva mislilo i sada priznaje kako su ukradena korisnička imena i šifrirane zaporke 38 miljuna aktivnih korisnika, objavio je BBC Technology.

U priopćenju se dodaje da su napadači pristupili i zasad neobjavljenom broju računa koji nisu bili u upotrebi dvije ili više godina. Adobe je prvo bio priznao kako se napad odnosi na 2,9 milijuna korisnika. Hakeri su ukrali dijelove sigurnosnoga koda Photoshopa, popularnog programa za uređivanje fotografija, a prije se znalo da su napadači ilegalno pristupili source kodovima Acrobat PFDF-a te ColdFusion.

Ti podaci mogu programerima omogućiti da analiziraju kako Adobeov softver funkcionira i kopiraju ga. Adobe je u svibnju neke svoje proizvode premjestio u sustav pretplate, što je značilo da se korisnici moraju registrirati i za dobivanje nove verzije programa dati podatke o kreditnoj kartici.

Adobeova glasnogovornica u srijedu je objavila kako prvo priopćenje nije otkrilo svu veličinu problema. "U obraćanju javnosti dali smo samo podatke koje smo mogli sa sigurnošću potvrditi", rekla je. Dodala je kako tvrtka i dalje misli da su ugroženi samo šifrirani brojevi kreditnih i debitnih kartica, datumi isteka prava na proizvod i drugi podaci koji se odnose na narudžbe onih prvo objavljenih 2,9 milijuna korisnika. Što se tiče dodatnih 35,1 milijun korisnika, Adobe vjeruje da su im ugroženi samo korisnički ID i šifrirane zaporke. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter