Hakirali YouTube i iTunes

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rijetko se dogada da hakeri uspješno napadnu neki servis velik kao YouTube, no prošloga vikenda, osim Googleovog videoservisa, loše je prošao i Appleov servis iTunes.

Na YouTubeu hakeri su otkrili nacin kako da putem komentara na stranici preusmjere posjetitelje na neku drugu stranicu ili pak prikažu neku poruku; najcešce se pojavljivala poruka da je popularni teen pjevac Justin Bieber umro.

Google je objavio da je rijec o XSS (cross site scripting) sigurnosnom propustu te da je isti brzo otklonjen, a neke poruke na popularnom forumu 4chan, ciji clanovi cesto stoje iza ovakvih akcija, daju naslutiti da su upravo 4chanovci pronašli i iskoristili sigurnosni propust.

Što se tice iTunesa, tu je još uvijek prilicno nejasno što se dogodilo: u App Storeu velik broj vijetnamskih aplikacija popeo se preko noci na listama najpopularnijih aplikacija, a pojavili su se i izvještaji o hakiranim iTunes racunima korisnika, koje su hakeri koristili za kupovinu tih aplikacija. Apple je iz App Storea uklonio navedene aplikacije, no još nije službeno izjavio u cemu je bio problem.


Podijeli: Facebook Twiter