Hakeri zaprijetili HDZ-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Skupina Anonymous i TeslaSecurity najavili su niz napada na stranice trenutno vladajuce stranke. Prema informacijama objavljenim na stranici teslasec.blogspot.com, napadi bi trebali poceti u subotu, 19. studenoga, oko podne. HDZ je odabran kao meta zbog korupcije, laži, prodaje državne imovine te izdaje hrvatskog gradanstva i nacionalnih interesa, navode hakeri.

"Podignite glas protiv nepravde i priuštite im dan koji nikad nece zaboraviti. Mi smo glas naroda, mi smo svjetlo u mraku, mi smo oni koji se usude misliti slobodno, ustati protiv ovog trulog sustava i reci da je dosta", stoji u objavi koja kola društvenim mrežama.

Slucajno ili ne, najavljeni napad poklapa se s dvadesetom godišnjicom pada Vukovara.

Akcija bi trebala trajati do kraja subote, a meta bi trebala biti web stranica HDZ-a. Za pretpostaviti je da ce stranice vladajucih biti izložene nekom obliku DDoS napada, cime ce ih hakeri pokušati uciniti nedostupnim široj javnosti.

Tome u prilog ide i to što su pozvali internetsku javnost da im se pridruži, nudeci kao alat aplikaciju Low Orbit Ion Cannon, koja omogucuje vrlo jednostavno "testiranje" izdržljivosti racunalnih poslužitelja.

Prema Wikipediji, Anonymous je vec koristio tu aplikaciju kako bi, izmedu ostalog, srušio stranice Recording Industry Association of America 2007. godine i tijekom operacije Payback u prosincu 2010. Iako je, naravno, moguce da je to samo dimna zavjesa, kojom hakeri pokušavaju odvratiti pozornost od svojih stvarnih namjera.

Kako je Anonymous prilicno labavo povezani kolektiv hakera, moguce je da i netko samo koristi njihovo ime kako bi unio malo nemira u hrvatski politicki prostor. Preostaje nam pricekati i vidjeti jesu li prijetnje hakera bile ozbiljne.


Podijeli: Facebook Twiter