Hakeri srušili stranice WikiLeaksa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Internetske stranice WikiLeaksa srušene su u hakerskom napadu u utorak, nekoliko dana nakon što je ta organizacija objavila više od 100 tisuca povjerljivih diplomatskih bilješki iz americkih veleposlanstava diljem svijeta.

"WikiLeaks.org je meta kompjuterskog napada", objavio je WikiLeaks preko Twittera i dodao da se povjerljivi dokumenti mogu skinuti s "pricuvnih" internetskih stranica na adresi cablegatesearch.net. Agencije javljaju da su stranice WikiLeaksa bile nedostupne nekoliko sati. Zasad nije poznato tko stoji iza hakerskog napada.

WikiLeaks je prošlog cetvrtka u javnost pustio preko 100 tisuca dosad neobjavljenih diplomatskih bilješki iz americkih veleposlanstava širom svijeta. Dokumente americkog State Departmenta, njih gotovo 250 tisuca, WikiLeaks je poceo puštati u javnost 2010. godine, ali ih je dosad objavljivao u manjim kolicinama.

Pretpostavlja se da se adresom na Twitteru, na kojoj WikiLeaks objavljuje novosti, koristi prvi covjek te organizacije, Australac Julian Assange. On u Velikoj Britaniji ceka sudsku odluku o mogucem izrucenju u Švedsku koja ga traži zbog optužbi za seksualno napastovanje.


Podijeli: Facebook Twiter