Hakeri srušili stranice FBI-ja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izmedu hakera grupe Anonymous i americkih vlasti u cetvrtak navecer se vodio pravi mali rat. Nakon što je americka vlada ugasila internetsku stranicu Megaupload.com i uhitila njene vode, hakeri su uzvratili napadom na stranice agencije FBI.

Hakeri su stranice FBI-ja sabotirali na nekoliko sati, piše CNN, ali do petka ujutro sve su napadnute stranice proradile (hakeri su napali i stranice U.S. Justice Departmenta, Universal Musica i M.P.A.A.-a i R.I.A.-e).

Do obracuna je došlo jer je americka vlada donijela kontroverzni zakon kojim se onemogucuje besplatno dijeljenje sadržaja na internetu, a prvi na udaru našao se Megaupload, na kojem se besplatno skidaju i razmjenjuju programi. Vode Megauploada optuženi su za piratstvo, a tereti ih se da su oštetili vlasnike autorskih prava za 500 milijuna americkih dolara.

Neki mediji javljaju da su Anonymousi u cetvrtak navecer proveli najveci hakerski napad u povijesti interneta. Svoje su namjere, inace, izrazili i u proglasu na YouTubeu.



Podsjetimo, protiv spornog zakona za zaštitu od piratstva (SOPA, odnosno "Stop Online Piracy Act") protest je izrazila i Wikipedija, koja je "zamracila" svoj sadržaj na jedan dan. Zakonu su se usprotivili i Google, Facebook i Twitter. (Net.hr/GI)

 


Podijeli: Facebook Twiter