Hakeri preuzeli odgovornost za objavu Sanadera

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hakerska skupina NullSecurity Croatia preuzela je odgovornost za objavljivanje snimke svjedocenja Ive Sanadera na internetu.

"Za odavanje i postavljanje videa o svjedocenju Ive Sanadera preuzimamo potpunu odgovornost na sebe! P.S. Porucujemo DORH-u da malo bolje zaštiti svoj server", piše na Facebook i Twitter stranici hakerske organizacije NullSecurity Croatia.

Rijec je o videosnimci u trajanju od 12 minuta i šest sekundi, a koju je na YouTube 27. studenoga postavio korisnik pod imenom "RemetinecLIVE". Na videosnimci je "timecode", na kojem je vidljivo da je rijec o sadržaju izvorne dužine od oko 50 minuta, ciji su dijelovi isjeceni i kasnije montirani, tako da objavljena videosnimka traje 12,06 minuta.

Snimka je sinoc uklonjena s YouTubea, no od jutros je ponovno dostupna.

Ista hakerska skupina koja tvrdi da je postavila snimku nedavno je najavila da ce danas napasti stranice HDZ-a i Mladeži HDZ-a i na osam sati onemoguciti pristup stranicama te da ce na dan izbora na Facebooku i Twitteru objaviti dokumente koji ce "potresti" hrvatsku javnost, HDZ i premijerku i predsjednicu HDZ-a Jadranku Kosor.

Nakon što je na YouTubeu osvanula snimka ispitivanja bivšeg premijera Državno odvjetništvo RH je sinoc najavilo da ce od policije zatražiti hitnu istragu kako bi se otkrilo tko je snimku objavio i time pocinio kazneno djelo odavanja službene tajne, za što je moguca kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine. Najavili su i da ce putem medunarodne pravne pomoci zatražiti da se utvrdi tko je snimku objavio na YouTubeu.

Iz DORH-a su ujedno pozvali medije da uklone snimku sa svojih portala jer u suprotnom krše zakon i moguce cine kazneno djelo, što je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka ocijenio pokušajem medijske cenzure.

"Razumijem DORH da to traži, ali duboko vjerujem da novinari nisu dužni poštivati taj poziv, a ako vec netko treba zabranjivati objavu tajnih dokaza onda je to valjda sud, a ne tužiteljstvo", kazao je Duka Hini zakljucivši kako odgovorne za 'curenje' transkripata i snimaka ne treba tražiti preko novinara.

Na upit je li policija vec poduzela neke korake kako bi se otkrilo tko je stavio snimku dijela Sanaderovog iskaza uskokovim istražiteljima glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec kazao je da još cekaju od sinoc najavljen nalog državnog odvjetništva.

U DORH-u su najavili da ce uskoro objaviti novo priopcenje o ovom slucaju.

Objavu Sanaderove snimke osudili su Sanaderovi branitelji koji ce o tome, kako se doznaje od odvjetnika Gorana Suica, danas razgovarati sa svojim klijentom u zatvoru u Remetincu, kao i odvjetnik HDZ-a Vladimir Gredelj koji smatra da DORH i glavni državni odvjetnik Mladen Bajic snose veliku dogovornost zbog objave dijela iskaza.

U meduvremenu je u današnjem tisku objavljen navodni iskaz Jadranke Kosor USKOK-ovim istražiteljima u slucaju Fimi medija od 11. studenoga.


Podijeli: Facebook Twiter