Hakeri planiraju srušiti fiskalizacijski sustav RH

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hakeri iz regije razmatraju mogućnost napada na hrvatski sustav fiskalizacije! Otkrio je to Ivica Ostojić, vodeći domaći stručnjak za računalnu sigurnost u svom izlaganju na Hrvatskim danima sigurnosti što se u organizaciji Hrvatske udruge menadžera sigurnosti održavaju u Opatiji.

Do tih informacija Ostojić je došao iz dnevne analize što je radi tvrtka Diverto u kojoj je zaposlen, ali i uvidom u komunikaciju na društvenim mrežama između hakera iz Hrvatske te niza zemalja iz regije.

- Utvrdili smo da su se hakeri iz Hrvatske povezali s "kolegama" iz BiH, Srbije, Crne Gore te s Kosova i Albanije, naglasio je Ostojić. Dodao je da je grupacija najavila novi napad na hrvatske računalne mreže. Napad bi se trebao dogoditi početkom studenog, a hakeri su već ovih dana srušili stranice nekoliko banaka.

Ostojić je podsjetio na hakerske napade uoči ulaska Hrvatske u EU u kojima su mete bili mahom medijski portali, ali i stranice državnih institucija, među kojima su bili Vlada, Porezna uprava, MUP...

Policija je ubrzo objavila da je identificirala skupinu koja je stajala iza tih, mahom DDoS napada, odnosno napada na neki računalni servis s ciljem da se korisnicima onemogući njegovo korištenje. No, Ostojić pita do kada možemo biti sigurni da će ostati samo na tome, a neće biti izvučeni ili kompromitirani povjerljivi podaci.

-  Uhvatili smo njihovu komunikaciju o planovima za napad na hrvatski fiskalizacijski sustav. Komentirali su da bi bilo zanimljivo srušiti ga i pratiti kako nitko ništa ne bi mogao prodati u takvoj situaciji, rekao je Ostojić koji upozorava i na tzv. Sirijsku elektroničku vojsku, po njegovom mišljenju snažnu hakersku grupaciju. Oni su nedavno napali web-stranice The New York Timesa, jednog od najposjećenijih on-line medija. Portal je ljetos u više navrata bio blokiran, a napadnute su i internetske stranice The Huffington Posta, The USA Todaya i Twitter.

I dok su sirijski hakeri pokušali dodatno skrenuti pozornost na tamošnju krizu, regionalne hakerske grupe uglavnom tvrde da se svojim napadima bore protiv korupcije u ovdašnjem društvu. (A. RAIĆ-KNEŽEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter