Hakeri napali australsko špijunsko sjedište

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kina je odbacila optužbe australskih medija da su kineski hakeri ukrali nacrte za novo australsko špijunsko sjedište. Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Hong Lei priopćio je na redovnoj konferenciji za novinare da "Kina posvećuje veliku pažnju pitanjima cyber sigurnosti i decidirano se protivi bilo kakvoj vrsti hakerskih napada" te dodao da "neosnovane optužbe neće pomoći u rješavanju ovog problema".

Odgovor je stigao zbog odvojenih optužbi da su kineski hakeri kompromitirali neke od najnaprednijih američkih sustava naoružanja koji su dizajnirani, a sudeći prema povjerljivom izvješću pripremljenom isključivo za Pentagon, kompromitirani su nacrti za vrlo napredne rakete, borbene zrakoplove, helikoptere i borbene brodove.

Vjeruje se da su među ugroženim nacrtima i oni za napredne Patriot sustave raketa, Black Hawk helikoptere te za F-35 Joint Strike Fighter, najskuplji sustav naoružanja ikad izgrađen. I dok znanstveni odbor za obranu, savjetodavna grupa koja je pripremila izvješće, nije eksplicitno optužila Kineze da su ukrali nacrte, "visoki vojni i industrijski dužnosnici mišljenja su da se radi o širenju kineske kampanje za špijunažu usmjerenu protiv obrane SAD-a i vladinih agencija", prenosi Washington Post.

Kako je pojasnio neimenovani visoki vojni dužnosnik, "u mnogo slučajeva proizvođači oružja niti ne znaju da su hakirani sve dok im agenti FBI-a ne pokucaju na vrata. Radi se o borbenoj prednosti u milijardama dolara za Kinu. Na taj način oni su se spasili od 25 godina dugog istraživanja i razvoja. Ludo, zar ne!".

U Canberri je australski ministar vanjskih poslova Bob Carr rekao da to što su kineski hakeri ukrali tajne nacrte novog sjedišta australske špijunske agencije neće ugroziti bilateralne odnose. Carr je odbio potvrditi izvješća ABC-a da su cyber napadi bili usmjereni na dokumente koji su sadržavali detalje oko tlocrta zgrade, sustava komunikacije, lokacije servera i sigurnosnih sustava.

Carr je istaknuo da je vlada na oprezu pred novim mogućim cyber prijetnjama, no nije želio potvrditi informacije ABC-a. "Iz opravdanih razloga ne mogu komentirati pitanja koja se tiču sigurnosti. Ne želimo dijeliti sa svijetom niti s potencijalnim agresorom ono što mi znamo o tome što oni možda rade i na koji su način to uradili", rekao je Carr. (Š. BRNČIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter