Hakeri napali američku vojsku

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Hakeri su u ponedjeljak napali Twitter i YouTube središnjeg zapovjedništva američke vojske, ali ono što je objavljeno ne sadrži tajne podatke i nije sigurnosna prijetnja, rekla su u ponedjeljak dvojica američkih vojnih dužnosnika.

Twitter i YouTube Središnjeg zapovjedništva američke vojske hakirali su pristalice Islamske države koja nadzire velike dijelove Iraka i Sirije. Središnje zapovjedništvo (Centcom) nadzire prekomorske operacije američke vojske na Bliskome istoku, pa i zračne udare na Islamsku državu.

"U ime Alaha Svemilosnog, Samilosnog, cyberkalifat nastavlja cyberdžihad", pisalo je na twitteru Centcoma. Objavljeno je nekoliko poruka od hakera, a jedna je američkim vojnicima poručivala "da se čuvaju". Na YouTubeu objavljena su dva videa za koja se čini da su povezana s Islamskom državom. Na Twitteru je objavljen i popis s imenima i adresama generala, pod naslovom "Popis generala kopnene vojske (po činu), 2. siječnja 2014.", a zatim "Pentagonska mreža hakirana" Kineski scenarij", te "Pentagonska mreža hakirana! Korejski scenarij".

"Možemo potvrditi da su Twitter i YouTube Centcoma danas napadnuti. Poduzimamo odgovarajuće mjere u odnosu na to", objavljeno je u priopćenju Centcoma. Nakon hakerskog napada na logu Centcomova Twittera bila je figura s crno-bijelom maramom i riječi "Cyberkalifat" i "Volim te, ISIS". Na YouTubeu Centcoma bio je video koji su o zračnim udarima na mete Islamske države u Siriji i Iraku objavile američke snage, a dodana su i dva videa pod naslovom "Plamen rata - ISIS Video" te "Naprijed, vojnici istine". Ni Twitter ni YouTube račun Centcoma trenutačno ne rade. Na YouTubeu stoji da je "račun ukinut zbog uzastopnog ili teškog kršenja naših Smjernica zajednice".

I Bijela kuća je u ponedjeljak objavila kako prati opseg hakerskog napada na Centcom, a predsjednik Barack Obama priprema nove prijedloge zaštite SAD-a od cybersigurnosnih prijetnja". Sjedište Središnjega zapovjedništva američke vojske na Floridi je, u zračnoj bazi MacDill. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter