HAK: samo osobna vozila od Delnica do Kikovice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog olujnog vjetra autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica u oba smjera otvorena je od 22 sata samo za osobna vozila, izvijestio je Hrvatski autoklub (HAK).

Zimski su uvjeti još na većini državnih cesta u Gorskom kotaru, uključujući autocestu A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Bosiljevo (od 22 sata), staru cestu kroz Gorski kotar DC3 između Zdihova i Kikovice te na DC1 Udbina-Gračac-Knin. Zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok je za ostala vozila obavezna zimska oprema. Kolnici su mokri ili vlažni i skliski u većem dijelu zemlje. U priobalju puše jak vjetar. Mogući su odroni zemlje i kamenja te poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima. Vozače se upozorava da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i da na put ne kreću bez zimske opreme. Zbog bure, samo za osobna vozila otvorena je dionica Jadranske magistrale (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja. Na dionici Jadranske magistrale između Senja i Karlobaga zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupinu vozila), a od Bakra do Novog Vinodolskog i od Karlobaga do Svete Marije Magdalene dodatno za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila). Jak vjetar puše na riječkoj obilaznici na mostu Rječina.

Zbog zimskih uvjeta, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok je za ostala vozila obavezna zimska oprema na cestama: u Gorskom kotaru i Hrvatskom primorju na A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Bosiljevo 1, DC3 stara cesta kroz Gorski kotar Zdihovo-Kikovica, DC6 Karlovac-Netretić-Jurovski Brod, DC32 Prezid-Delnice, DC42 Stubica-Ogulinski Hreljin, DC203 GP Brod na Kupi-Delnice, DC305 Parg-Čabar, DC501 Gornje Jelenje-Oštrovica-Meja-Šmrika, ŽC5030 Platak-Kamenjak, ŽC5034 Vrbovsko-Ravna Gora-Kupjak, ŽC5032 Crni Lug-Mrzle Vodice-Gornje Jelenje, ŽC5062 Kraljev Jarak-Fužine-Lukovo, ŽC5068 Bukovac-Vrata-Fužine-Zlobin-Hreljin, ŽC5191 Sopač-Mrkopalj-Tuk, ostale županijske i lokalne ceste na području Delnica, Gornjeg Jelenja, Čabra i Vrbovskog. U Lici, Dalmaciji i središnjoj Hrvatskoj zimski su uvjeti na DC1 Udbina-Gračac-Knin, DC23 Generalski Stol-Kapela, DC25 Korenica-Bunić-Lički Osik-Gospić-Karlobag, DC27 Gračac-Prezid, DC42 Josipdol-Saborsko, DC50 Žuta Lokva-Gospić-Lovinac-Gračac, DC218 GP Užljebić-Dobroselo-Mazin-Bruvno i ŽC5169 Bjelopolje-Donji Lapac.

Na Istarskom ipsilonu zabrana prometa za vozila na motorni pogon koja nemaju propisanu zimsku opremu i za priključna vozila za vrijeme zimskih uvjeta na cestama. Zbog najavljenih obilnijih snježnih oborina u sljedećih nekoliko dana u Lici, Gorskom kotaru, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a kiše u Dalmaciji vozačima se savjetuje da na put ne kreću bez zimske opreme, pravovremeno se informiraju o stanju i prohodnosti cesta te ako je moguće da odgode putovanja. Snijeg se očekuje i na sjevernom Jadranu. Pojačan je izlazak teretnih vozila na graničnom prijelazu Bajakovo, kolona je duga oko 1,5 km. Na ostalim graničnim prijelazima nema dužih čekanja. Zbog najavljenih snježnih oborina, od 5. veljače u 5 sati u Sloveniji će biti zabrana prometa za teretna vozila iznad 7,5 tona do opoziva odluke tj. prestanka zimskih uvjeta. Na svim graničnim prijelazima bit će zabrana ulaska u Sloveniju za navedenu skupinu vozila. U prekidu su katamaranske linije: Split-Vis, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli i Split-Hvar-Korčula. Trajekti i ostali katamarani plove prema redu plovidbe. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter