HAK: Proglašeni zimski uvjeti u Gorskom kotaru

Ilustracija (D. ŽUNIĆ/CROPIX)
Ilustracija (D. ŽUNIĆ/CROPIX)

U Gorskom kotaru su proglašeni zimski uvjeti na većini državnih i županijskih cesta na području Delnica, Čabra i Vrbovskog, uključujući i staru cestu kroz Gorski kotar (D3), izvijestio je Hrvatski autoklub.

Zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu.

Na državnoj cesti D23 Žuta Lokva - Senj vozi se otežano, uz ograničenje brzine, zbog vrlo skliskog kolnika. Dionica autoceste A6 Rijeka - Zagreb između Kikovice i Delnica otvorena je samo za osobna vozila, zbog vjetra s olujnim udarima. Obilazak za sva ostala vozila je starom cestom kroz Gorski kotar - D3.

Na dionici Jadranske magistrale (D8) između Senja i Karlobaga zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupinu vozila) a od Bakra do Senja i od Karlobaga do Svete Marije Magdalene dodatno za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Jak vjetar puše i na dionicama autocesta: A1 između južnog ulaza u tunel Sveti Rok i vijadukta Božići, A7 GP Rupa - čvor Diračje od NP Rupa do GP Rupa, kao i na mostu Rječina na riječkoj obilaznici. Prometuju sva vozila, uz ograničenje brzine.

Kolnici su mjestimice vlažni i skliski u većem dijelu zemlje, uz još razmočen snijeg u Gorskom kotaru. Na cestama u gorju te duž Jadranske (D8) i Ličke (D1) magistrale mogući su odroni zemlje i kamenja.

Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Zabrana prometa za teretna motorna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona na važnijim državnim cestama bit će u utorak, 31. prosinca 2013., od 15 do 23 sata te u srijedu 1. siječnja 2014. godine od 14 do 23 sata. Zabrane nema na autocestama kao i na državnoj cesti D1.

Od 15. studenog tekuće godine do 15. travnja iduće godine obavezno je korištenje zimske opreme (četiri zimske gume M+S ili četiri ljetne gume s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače) na zimskim dionicama javnih cesta u RH.

Podsjećamo vozače motornih vozila da, bez obzira na dobru vidljivost i sunčana razdoblja tijekom dana, moraju voziti sa upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima, zbog zimskog računanja vremena. (HAK, Hina)


Podijeli: Facebook Twiter