Hajka na divlje svinje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za tridesetak lovaca Lovackog društva «Mirna» Buzet ukljucujuci i gostujuce lovce iz Poreštine, hajka održana na blagdan Velike Gospe bila je uspješna. U Kodoljama, uz granicu sa Slovenijom, odstrijelili su dvije divlje svinje. Lovci su divlje svinje presreli ujutro kada su se, nakon nocne gozbe u kukuruzu, vracale prema Sloveniji.

Predsjednik LD-a Branko Golojka kaže da su hajku organizirali zbog velikih šteta na tom podrucju. Nedaleko Mlini uz hrvatsko – slovensku granice, u pohodu divljih svinja ovih ljetnih dana najviše stradavaju kukuruz i tikve, a pocelo je i grožde, pa Golojka najavljuje rat štetocinama i nove hajke još prije sezone berbe grožda.

Na podrucju Kodolja, koje uz Mline obuhvaca i zaseoke Confi, Konti, Jakci, Goricica i Ugrini, kao i u dolini Bracane, štete od divljih svinja ucestalo se ponavljaju od 1994. godine, no zadnje tri, cetiri godine poprimile su alarmantne razmjere pa se u tom pogranicnom podrucju sve manje obraduju polja. Divljac vecinom dolazi sa slovenske strane ili se pak spušta iz pravca Zrenja i Cicarije. Problem je, kažu lovci, što divlje svinje rade štetu na njivama uz samu granicu i nedaleko od kuca, gdje se ne smije pucati, a najaktivnije su nocu, kad je lov zabranjen.

U aktualnoj lovnoj sezoni, odstrijeljena su 22 komada ove divljaci, od toga cak 12 na podrucju uz hrvatsko - slovensku granicu, a može ih se odstrijeliti još osam.


Podijeli: Facebook Twiter