Hajdaš Dončić: Uljanik dobio posao od 150 mil. eura

Siniša Hajdaš Dončić
Siniša Hajdaš Dončić

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić za svojeg je radnog posjeta Puli danas obišao brodogradilište Uljanik i upoznao se sa završnim radovima prije subotnjeg porinuća prvog od četiriju naručenih trajekata za domaćeg brodara Jadroliniju.

Naime, poduzeća iz resora Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture su u Uljaniku prošle godine naručila nekoliko brodova koji su sada pred isporukom. Radi se o četiri nova trajekta za državnog brodara Jaroliniju u vrijednosti od oko 32 milijuna eura. Ministar Hajdaš Dončić kaže da će do početka ljetnog plovidbenog reda biti sva četiri nova trajekta u pogonu.

- Radi se o trajektima koji primaju 140 automobila i 600 putnika, što će svakako unaprijediti spajanje otoka i kopna. Dakako, to će doći na dobro i Jadroliniji koja se mora pripremiti za slobodno nastupanje na međunarodnom tržištu od početka 2017. godine. Tako će ostati konkurentna prilikom ulaska strane konkurencije na domaće natječajne linije u tom datumu.

Tvrtka Jadroplov je također naručila četiri nova broda u vrijednosti od 27 milijuna eura, dok je državna tvrtka Plovput, koja se bavi održavanjem svjetionika, u Uljaniku naručila veći brod u vrijednosti od 40 milijuna kuna. Kada sve te iznose zbrojimo, onda govorimo o investiciji od 150 milijuna eura koji će se u kase Uljanika sliti u ovoj, narednoj i 2016. godini. To će svakako doprinijeti razvoju i gospodarskom rastu u Hrvatskoj te očuvanju zaposlenosti u pulskom i riječkom brodogradilištu.

Time potičemo hrvatsku industrijsku proizvodnju. HBOR također nudi vrlo povoljne kredite, što daje vjetar u leđa domaćim brodogradilištima u trci za međunarodnim poslovima, rekao je Hajdaš Dončić.

Odgovarajući na novinarska pitanja ministar je rekao da je simbioza Uljanika i 3. maja dobra jer su ta dva brodogradilišta ekonomski i tehnološki kompatibilna.

- Ta dva brodogradilišta zajedno mogu zaokružiti proizvodnju i mogu graditi najzahtjevnije brodove koji se nalaze na tržištu. Nadam se da će taj brak trajati što duže te da će poslovni rezultati pokazati da je ova investicija bila pozitivna, rekao je Hajdaš Dončić. (C. B. GALIĆ, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter