Hajdaš Dončić smijenio cijelu upravu HAC-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Odlukom ministra Siniše Hajdaša Dončića danas je smijenjena uprava Hrvatskih autocesta na čelu s Draženom Guštinom, koji je slovio kao HNS-ov kadar blizak Radimiru Čačiću. Poštede nije bilo niti za članove uprave Nikolu Bačurina, ali niti za riječke SDP-ove kadrove bliske ministru financija Slavku Liniću, jer su smijenjeni i Narcizo Dalsaso i Juro Bajić.

Umjesto spomenute četvorke predsjednik Uprave HAC-a postat će Davor Mihovilić, koji je prethodno bio direktor Sektora za naplatu cestarine u HAC-u, a odnedavno i član uprave novosnovane tvrtke Hrvatske autoceste održavanje i naplata cestarine d.o.o. Uz Mihovilića će za člana uprave HAC-a biti imenovan i Marijan Sente, dosadašnji direktor Sektora za pravne i opće poslove, koji je u HAC došao u svibnju ove godine s dužnosti zamjenika Općinskog državnog odvjetnika u Zaboku.

Kako neslužbeno doznajemo sve navedene odluke već su u svojstvu prijedloga poslane hrvatskoj Vladi, koja bi ih na sjednici u četvrtak trebala potvrditi nakon čega slijedi i izvanredna sjednica Nadzornog odbora HAC-a, koji pravno-formalno odluku mora provesti. Iznenadni kadrovski udar Hajdaš Dončića proveden je brzo i bez najave, ali nije sasvim neočekivan, jer je već dugo bilo prisutno ogromno nezadovoljstvo radom uprave HAC-a u kojoj su ljudi bili podijeljeni na dvije frakcije. Guštin i Bačurin na jednoj strani, te Dalsaso i Bajić na drugoj.

Navodno su odnosi bili do te mjere poremećeni da izvan sjednica uprave nije bilo nikakve komunikacije. U takvom ozračju logično nije moglo ni biti kvalitetnog i efikasnog rada, niti provođenja niza strateških odluka o kojima ovisi uspjeh restrukturiranja sustava dviju najvećih državnih tvrtki zaduženih za građenje i upravljanje autocestama. Ministar Hajdaš Dončić na kraju je pat poziciju odlučio presjeći radikalno, te provesti ono što je neizravno najavio prije nekoliko mjeseci kada je upravi HAC-a dodijelio "žuti karton" zbog svih problema i neslaganja u radu. (D. PAJIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter