Hajdaš Doncic: Poseban naglasak stavljam na ceste

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zastupnici Hrvatskog sabora vecinom su glasova iskazali povjerenje Siniši Hajdašu Doncicu za obavljanje dužnosti ministra pomorstva, prometa i infrastrukture. On je potom položio svecanu prisegu Saboru.

Predsjednik Vlade Zoran Milanovic prethodno je istaknuo da Hajdaš Doncic, dosadašnji krapinsko-zagorski župan, ima respektabilno politicko iskustvo, da je pred njim specifican resor s mnogim problemima i ozbiljan zadatak te se ocekuju rezultati.

"U teškim smo vremenima, gradit cemo samo ono za što možemo naci financijere i što ima nacionalni prioritet", porucio je premijer Milanovic. Podsjetio je da je dodašanji ministar Zlatko Komadina zatražio razrješenje iz zdravstvenih razloga.

Josip Salapic u ime Kluba HDZ-a najavio je da ce biti protiv imenovanja Hajdaša Doncica iz nacelnih razloga, jer ni SDP nije podržavao HDZ-ove ministre, no da se nada da nece imati probleme kao njegov prethodnik Zlatko Komadina.

Zoran Vinkovic (klub HDSSB-a) takoder je najavio da nece podržati imenovanje Hajdaša Doncica iz nacelnih razloga, jer je zakon na temelju kojeg je to ucinjeno, kako tvrdi - prouustavan.

Damir Kajin (Klub IDS-a) najavio je potporu novom ministru Hajdašu Doncicu koji je, kako je medu ostalim rekao, uzeo ženino prezime, iako on to osobno ne bi ucinio, a što je izazvalo smijeh u sabornici.

Dragutin Lesar najavio je da ce Klub Hrvatskih laburista - stranke rada kod glasovanja biti suzdržan, jer ne spori Kukuriku koaliciji da mijenja ministre jer za to ima legitimitet, ali da ni oni ne daju unaprijed bianco legimitet novom ministru.

Mandatno imuniteteno povjerenstvo predložilo je Saboru da aktivira zastupnicki mandat bivšem ministru pomorstva, prometa i infrastrukture Zlatku Komadini, te da njegovoj zamjenici Adi Damjanac prestaje obnašanje te dužnosti.

Hajdaš Doncic planira "krenuti odlucno"


Siniša Hajdaš Doncic najavio je u srijedu u izjavi novinarima da "planira krenuti vrlo odlucno". "Smatram da Ministarstvo mora davati smjernice za rad, pa cu tako svim direktorima javnih poduzeca iz mog resora podijeliti jasne ciljeve i zadatku, o cijem ce me ispunjavanju morati izvještavati svaka tri mjeseca. Tko zadovolji ostat ce, a tko ne, bit ce zamijenjen", najavio je ministar Hajdaš Doncic.

Direktorima javnih poduzeca iz njegova resora je kao prvi rok postavio 65 dana, u kojem ce mu morati predstaviti programe rada.

Podsjetio je kako su mu glavni strateški projekti širokopojasni internet i željeznica, te dodao da se mogucim kosturima iz ormara bivšeg HDZ-ova ministra Božidara Kalmete ne misli baviti. "To nije posao za mene, nego za nadležne institucije", kazao je.

U Dnevniku HTV-a je rekao da ce mu prvi potez biti sastanak s ministrom Bosne i Hercegovine oko koridora iza Neuma. "Mogu odgovorno reci da ce jedan od mojih prvih poteza biti sastanak s bosanskim ministrom prometa i transporta oko dogovora koridora iza Neuma koji ce prolaziti teritorijem BiH, kako bi se na taj nacin otvorio hrvatski jug", kazao je Hajdaš Doncic. Napomenuo je kako se u tome smislu ne mora iskljucivo govoriti o autocesti vec i o brzoj cesti s dvije trake.

Govoreci o velikim cestovnim projektima kazao je kako ce za dobre projekte, osobito one koji se vežu za europske koridore, uvijek biti novaca. "Poseban naglasak dajem na hrvatske ceste jer smatram da u državne ceste, isto tako i županijske i lokalne ceste, do sada nije dovoljno ulagano", kazao je ministar. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter