Hajdaš Dončić: Oštrije kazne u pomorskom prometu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U koordiniranoj akciji "Sigurnost na moru 2015", koja se u nedjelju održala u svih osam jadranskih lučkih kapetanija, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić najavio je uvođenje oštrijih kazni za prekršitelje u pomorskom prometu. Sudjelujući u akciji na zadarskom području, u akvatoriju otoka Pašmana, ministar Hajdaš Dončić istaknuo je kako Jadranom u sezoni plovi više od 170.000 brodica.

"Prošle godine bilo je više od 30 stradalih, a najviše zbog nedostatka maritimnog i nautičkog znanja, loše opreme ili nekih drugih stvari, kao što smo i danas vidjeli, kada je 15-godišnjem dječaku iz Bibinja iznajmljeno plovilo, jet-ski, s velikim brojem konjskih snaga. To rezultira nesrećama na moru i morat ćemo zbog sigurnosti mijenjati pravilnike koji su zastarjeli, sankcionirati i vozače i nesavjesne iznajmljivače plovila. Ako treba, oduzimat će im se i koncesijska odobrenja koja izdaje lokalna zajednica", poručio je ministar Hajdaš Dončić.

Dodao je i da će jedan od prioriteta pomorske administracije biti uvođenje elektronske evidencije prekršitelja. U akciji na zadarskom području, do 14 sati, pregledano je 40-ak brodica i ispisano 12 kazni, najviše prekršiteljima koji su glisirali unutar 300 metara od obale, što je i inače najčešći prekršaj u ljetnim mjesecima. Prema riječima lučkog kapetana Alena Rukavine, glisiranje se redovito sankcionira novčanim kaznama, i to polučuje najveći uspjeh. "Osim toga, ljude upoznajemo s vrstom prekršaja i posljedicama koje može izazvati. U slučaju maloljetnika koji je na jet-skiju jurio 29 milja, protiv iznajmljivača plovila bit će proveden redoviti prekršajni postupak, a s obzirom na to da se radi o hrvatskom državljaninu, bit će podnijet optužni prijedlog. Sud će odlučiti o konačnoj visini kazne koja se za glisiranje kreće od 1.000 do 10.000 kuna", rekao je kapetan Rukavina. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter